Отац Предраг Поповић

Мобилна апликација

Ваши омиљени текстови од сада и на Google Play и App Store-уПочетна

Ко је отац Предраг Поповић?

Духовни текстови

Новости и обавештења

Беседе

Донације

Вера се потврђује делима

(Јеванђеље од Јована, зач. 52, 15,17-16,2: Ово вам заповедам: да љубите једни друге. Ако вас мрзи свет, знајте да је мене омрзнуо пре вас. Кад бисте били од света, свет би своје љубио, а како нисте од света него вас ја изабрах од света, зато вас мрзи свет. Опомињите се речи коју вам ја рекох: није слуга већи од господара својега. Ако мене гонише, и вас ће гонити; ако моју реч одржаше, и вашу ће одржати. Али све ће вам ово чинити због имена мојега, јер не познају Онога који ме посла. Да нисам дошао и говорио им, не би греха имали; а сад изговора немају за грех свој. Који мрзи мене и Оца мојега мрзи. Да не творих међу њима дела која нико други није творио, не би греха имали: а сада су и видели, и омрзнули и мене и Оца мојега. Али да се испуни реч написана у Закону њихову: Омрзнуше ме ни за што.  А када дође Утешитељ, кога ћу вам ја послати од Оца, Дух Истине, који од Оца исходи, Он ће сведочити за мене. А и ви ћете сведочити, јер сте од почетка са мном. Ово сам вам казао да се не саблазните.  Изгониће вас из синагога; Али долази час када ће сваки ко вас убије мислити да Богу службу приноси.)

Данашње Јеванђеље за неког ко је тек ушао у Цркву може да буде саблажњиво и тешко, али Господ управо зато говори да бисмо се ојачали. Наша вера се доказује делима, а не тиме што ћемо рећи да верујемо у Бога, што ћемо рећи да верујемо да „нешто“ постоји. То Богу ништа не значи. Нити нама може да допринесе спасењу.

Наша вера се потврђује. Дакле, што будемо ближи Богу то ћемо све дубље бити у паклу да би знали више да ценимо рај у Царству небеском.

Али, кад у нас се усели Бог, када ми почнемо да живимо за Бога – онда ће нам и пакао бити рај, јер ћемо научити мрак да сија, јер ћемо светлети. Светло светли у мраку. Ставите свећу или упалите светло за време дана, нећете ништа добити… Него Господ своје распоређује по мраку и тако разгони мрак, тако осветљава овај свет.

А да би Господ знао ко су Његови морамо проћи кроз страдања, морамо проћи кроз искушења, морамо проћи кроз невоље. Ако тога имамо у животу онда ћемо знати да смо на добром путу. Нека би нас и Свети Димитрије оснажио својим молитвама, нека би нам био узор да кроз живот газимо тако храбро као и он.

В. Плана,  на Митровдан, 2021.

0 коментара

Prosledi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *