Отац Предраг Поповић

Мобилна апликација

Ваши омиљени текстови од сада и на Google Play и App Store-уПочетна

Ко је отац Предраг Поповић?

Духовни текстови

Новости и обавештења

Беседе

Донације

Гонитељи Светог Нектарија живе и данас!

Надам се да сте стигли да испратите филм „Божији човек?“ Ако нисте, можете прочитати житије Светог Нектарија Егинског.

Изузетна ствар је та што се отворено показује како изгледа прогон Цркве над праведником. Отворено се показује лицемерје које живи у Цркви и дејствује свом силином према Божијим људима свих времена.

Онима који су тек ушли у веру и имају идеалистички став према животу у манастирима и црквама, ово изгледа као велика саблазан. Отварају се бројна питања!

Како то да људи у мантији раде такве ствари својој браћи у Христу? Како су тако зли и подли, а служе Литургију? Како се не боје Бога? И још многа друга питања тог типа. Но, како човек узраста према Богу схвата да је за Христовим столом седео Јуда. Онај који је видео сва чуда Господња и био сведок сваке речи, као и Јеванђелисти, и опет га издао.

Човек има своју вољу да буде или да се претвара да је Божији човек тј. Христов ученик. Само ми се чини да је некада био један Јуда, један неверни Тома, а десет апостола – а данас десет Јуда и неверних Тома, а два апостола!

Но то говори само о окорелости нашег срца и даљини од Бога. То је заправо последње време. Време кад последњи човек изгуби веру.

Знајући шта је један Јуда урадио можемо да замислимо шта може да ураде њих десет?! Извештили су се у вештини гажења других. Па се тако и у филму показује како владике и свештеници газе Светог Нектарија само зато што га народ воли. А верујем да је и проповед тих гонитеља Божијих људи била изванредна и говорила о љубави као највећој врлини.

Један Светогорац каже: „Мука ми буде кад са анвона чујем проповед о љубави!“ Шта то значи осим да људи једно причају, а друго чине. На Литургији говоре о љубави, а после Литургије сплеткаре како ће неком главу откинути. Био сам сведок многих сплетки. Дао ми Бог да видим али и да осетим на својој кожи. Таман сам мислио да сам се саблазнио до краја кад ме Бог разувери.

Једна група свештеника сместила је једном свештенику такву причу да му је владика узео парохију. Узео му хлеб. А онда је та иста група свештеника скупљала прилог да помогну „брату“ у тешкој ситуацији. Када би други и сазнали шта се десило не би веровали, јер му ови скупљају помоћ. А он јадан понижен, обешчашћен још им се захваљује на милостињи. Е то је то фарисејско лицемерје које је и Христа разапело, али које разапиње и данас.

Црква се Светом Нектарију извинила тек после деведесетак година након његове смрти! Тек кад су помрли сви који су га мрзели. Зашто је то тако? Зато што живот куша све. Па и те гонитеље који су негде у животу изабрали да им је положај битнији од љубави. Нашли су савршена оправдања за свој грех и наставили фарисејским стопама распињања других.

Данас је празник Светог Нектарија  и не могу да се тога не сетим. Не могу да се правим да ме не боли неправда, али дубоко верујем да ће Бог сваког наградити по делима његовим, а не речима. Запамтите да гонитељи Божијих људи живе и данас. Да су јачи, повезанији, одлучнији и спремнији него икад. Научите да их препознате јер су то најамници, а не пастири. Вукови у јагњећој кожи, послати да закољу пастире и растуре тор.

Још једном морам да похвалим филм и Јелену Поповић која нам га је таквог дала, али и даље стоји питање: Како то да су тај филм гледали гонитељи, а да се нису препознали?

Можда су себе видели у улози Светог Нектарија јер су и сами били гоњени, али су превидели чињеницу да су у једном тренутку у животу одустали и придружили се својим гоничима и чак усавршили прогон.

Питам се да ли је могуће да нису видели, али онда опет се сетим да ипак човек зна шта ради. Зато Господ на крсту говори: „Оче, опрости им јер не знају шта чине!“

Дакле, Он то говори у име оних који не знају и који су заведени, а не и у име оних који су сплеткарили знајући шта чине. Таквима нема опроштаја. Имајући све то у виду, запитајмо себе који смо ми? Гонитељи или гоњени? За сад ја ипак мислим да сам на правој страни. А ти?

 

(22. новембра 2021.)

3 Komentari

 1. Весна

  Како рече наш дивни Владика Николај:“Учини добро дело и сакриј га под камен,а оно ће од камена направити језик и објавити се свима“.То је за двадесет година касније,требало је издржати живот!

  Иамла сам срећу да у свом животу упознам и чујем неколико дивних свештених лица,чија је реч жива,као вода жива,као да су сами покретна црква,и где год да иду,где год да се налазе људи иду за њима.
  Ви сте на правој страни,јер Ви говорите речима љубави,а Бог је љубав!Ваше речи допиру до срца, а оно је једино што се неда преварити.Превариће нас и очи и ум,тело,мисли,али срце неће.

  Чувајте се и нека Вас Бог чува!

  Odgovori
  • Momo

   Oče Predraže neka ste vi nama živi i zdravi, mi licemjerstvo osjećamo i licemjere preziremo, oni nam Crkvu uništavaju ali kako ste kazali Bog njihova djela vidi i to nas veseli da je Božija uvijek poslednja. Mnogo nam nedostajete u ovim tegovnim vremenma da nas hrabrite i jačate duhovno kako bi zajedno pobjedili svijet i zlo u njemu. Vi ste duhovno jaki i poslije svega bićete još jači a mi će mo u molitvi biti sa vama i uzdati se u milost Božiju.

 2. Milica

  Svaka čast! Ko razume, shvatiće!
  Bog da čuva pravedne sveštenike, naše svetlo u mrklom mraku!

  Odgovori

Prosledi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *