Отац Предраг Поповић

Мобилна апликација

Ваши омиљени текстови од сада и на Google Play и App Store-уПочетна

Ко је отац Предраг Поповић?

Духовни текстови

Новости и обавештења

Беседе

Донације

Шта бројаница представља?

Бројаница!

Данас су бројанице постале модни детаљи, слично наруквицама. Па чак се иде и даље у погрешној примени истих, те их сматрају многи „амајлијама“…

Из тих разлога има разних сујеверја везано за бројаницу од којих је једно да бројаницу не сме човек купити самом себи већ ти је неко други мора дати на поклон!

Бројаница није ништа од наведеног. Она је помоћно средство за молитву. Користи се тако што један чворић на њој означава или једно име које спомињете у вашој молитви (било да је за здравље или упокојење), или тај чворић додирнете кад кажете Исусову молитву: „Господе Исусе Христе, Сине Божији, помилуј ме грешног/грешну.“

Сходно благослову вашег духовника изговарате молитву одређени број пута. Е, ту на сцену долази број чворића: Ако сам вам, примера ради, ја одредио сто пута на дан да прочитате Исусову молитву, ви ћете на малој бројаници, која има 33 чворића, направити три круга, уз још једно додатно изговарање молитве, и тако ћете знати да сте испунили благослов за тај дан. Можда узмете и већу бројаницу – од сто чворића, или пак највећу од триста, уколико вам је такав благослов дат за више кругова молитве.

Дакле, бројаница је помоћно средство и као нека врста рачунаљке за молитву. Можете узети било коју бројаницу и од било ког материјала. Такође, сходно томе, не постоје католичке, православне или муслиманске бројанице па се не сме користити једна или друга. Постоје само бројанице посебног облика које више користе једни или други,што не значи да се не може користити рецимо бројаница од ћилибара са већим куглицама уместо стандардне наше вунене са чворићима.

Искрен да будем, кад сам студирао користио сам кишобран уместо бројанице. Сваки пут кад бих врхом кишобрана додирнуо земљу ја бих изговорио молитву. Носао сам кишобран свуда и увек. Чак су ме и колеге са факултета задиркивале што по лепом времену носим кишобран. Одговарао сам им: „Кишобран се носи пре кише!“ Често се дешавало да неки облак наиђе и падне киша, а ја бих лепо раширио кишобран и ходио нормално док су ме они гледали скривени испод неког кровића киоска згуснути као сардине. Корисна направа тај кишобран, са више намена…

Бројаницу можете сами скројити по својој мери. Ову визит карту сам поставио Вама који желите да креирате сами своју бројаницу. Контактирајте ове људе, који су црквени и који се тиме баве дуго година, и направиће вам бројаницу од ког год желите материјала, и молите се Богу увек и свуда.

Не постоји ограничење по броју бројаница које можете имати. Ја тако имам више комада – код куће, у колима или пак на служби у цркви.

Бројаница се користи на јутарњој или вечерњој служби али не и на Литургији. Литургија је молитва приношења заједничке, а не индивидуалне молитве.

До Острога за четрнаест дана поцепао сам три бројанице. Да се запитамо колико смо својом молитвом бројаница досад поцепали?

Потрошена бројаница се баца у ватру да изгори. Она квалитетнија ће трајати више.

Господе Исусе Христе, Сине Божији ,помилуј нас грешне.

0 коментара

Prosledi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *