Отац Предраг Поповић

Мобилна апликација

Ваши омиљени текстови од сада и на Google Play и App Store-уПочетна

Ко је отац Предраг Поповић?

Духовни текстови

Новости и обавештења

Беседе

Донације

Отказан је Европрајд, али захваљујући коме?

Ово питање је у веома тешком тренутку за нашу земљу постало главна преокупација народа, оних у политици и свих осталих колико их има. На предавању које сам недавно одржао у Београду постављено ми је питање у вези тог догађаја и одговорио сам да имам потпуно поверење у Патријарха и сам врх СПЦ да ће то питање решити на свој начин, а у случају да га не реше за зеленим столом – одговор ће свакако уследити. Након овога неки повампирени хушкачи су свим силама ударили на углед Патријарха који „ћути“, а и на мене јер га подржавам. Мржњу са којом су насрнули човек је могао очекивати од јасеновачких мучитеља, али не и од своје „браће“ и сународника. Попут вируса, на којем корона може само завидети, проширили су дезинформације да је Патријарх „оставио“ своју децу и предао се власти! После тога све остало је изашло на површину. Нe само део народа већ и неки свештеници а и поједини епископи потпали су под ту заразу неповерења у свог Патријарха и синод СПЦ.

Његову Светост познајем од студентских дана, кад ми је био професор на факултету и његов начин размишљања ми је познат. Знам његове жртве које је подносио за људе око себе а и за крст који му је Сабор ставио шаљући га у Хрватску да закрили оне које су сви заборавили. Али знам и да је управо један владика (који је сад о Европрајду био најгласнији) хушкао народ у Хрватској, где је био епископ, а први напустио своју епархију и тај свој народ никад више није обишао. A сад се „осмелио“ да на исти начин распламсава мржњу и неповерење у свог Патријарха и додатно завађа узнемирени народ. Пуцњава пред битку у коју сам не иде! И то позивајући народ да иде на литију у епархију другог епископа – у овом случају у архиепископију код Његове Светости! За разлику од тог епископа којег су ових дана неки поредили и са владиком Атанасијем, што би и сам Таса сматрао за велику увреду, тадашњи митрополит загребачко-љубљански  је чинио све да Србима у Хрватској буде све! Попут оца и мајке, понизивши се потпуно, попут слуге!

Колике су границе наше жртве за Христа и наш народ? Где кажемо: „Доста!“? Е ту где ми кажемо „доста“ неки кажу „амин“. Такав је тај Порфирије, који није националиста али је велики патриота и отац својој деци. Дакле, познат ми је још одавно. И када су ме људи питали шта мислим о овоме, рекао сам да ће то наш поглавар и владика Иринеј решити за зеленим столом. Знао сам да ће тако бити. Његова ћутња ми је била знак да он ради и „бургија“. Јер ко високо стоји више и види!

А дао ми Господ да онда из прве руке сазнам колико се трудио да до овог не дође. Како се и дало очекивати, драги моји, Патријарх је сео за сто са председником државе, изнео му своје аргументе, које је председник уважио и отказао параду. Не можемо ни замислити који је притисак био на сам врх власти да се парада одржи, а ни саму јачину аргумената које је Његова Светост морао да каже да би све то превагнуло на страну наше деце и здравог разума. Ношен Јеванђеоском мисли, где прво треба насамо попричати са оним који погрешно ради па тек онда иступити пред Цркву (заједницу).

Приликом нашег сусрета на једном догађају, рекао сам му да ако преговори пропадну само каже реч и подићи ћу народ и доћи ћемо пред Храм Светог Саве у толиком броју да ће све куће бити празне! Рекао сам му: „Само реците реч и биће!“ Одговорио је да прво треба исцрпити све дипломатске ресурсе па тек онда оштро реаговати, додајући да се молимо Богу да ови његови напори уроде плодом.

А с друге стране коментари и клевете све јачи. Антицрквене телевизије хушкају, расколници и јеретици држе предавања о њему и ћутању СПЦ, неки свештеници „преклињу коленопоклоно“ да се огласи, а један владика позива на устанак – и то оружани! Општа шизофренија на интернету. Лудило! Заборависмо Јеванђеље и Христа за тили час. Заборависмо Јеванђеоску причу о томе када је Христос узео и стао испред жене грешнице рекавши да први баци камен на њу онај који није грешан. Ти фарисеји су бар били поштени па су знали да су грешни и отишли су, а неки су сада себе прогласили за гнев Божији па не само да су по грешнику оплели него и по Христу. Засули лавином бљувотина, лажи и мржње Патријарха, владике и часне свештенике. Заборавили на све подвиге наше. А заборавише и на недела оних најгласнијих.

Ствар је једноставна, добри моји. Наш грб има две главе, од којих је једна Црква (Патријарх) а друга власт државе (председник) – који требају да сарађују и хране исто тело, а то је наш народ у Србији. Да ли се Патријарху свиђа председник или обрнуто је небитно колико је битно да народ просперира. Председник је тај који треба да пуни стомаке и џепове народу, а Патријарх и Црква да пуне душе и рајска насеља.

Молим вас као своју браћу и сестре да не сумњамо више и дамо подршку нашем Црквеном врху у њиховом настојању да промене године небриге и аутизма који је владао од стране СПЦ према народу. Немојмо више својим непријатељима да пунимо уста подсмехом и ругањем. Немојмо им више хранити сујету и злобу. Покажимо јединство и помозимо ономе који је од Господа изабран да нас предводи  да очисти сву прљавштину која се деценијама таложила. Јер ако он дигне руке… Враћамо се назад у аутизам и чемер.

Многи говоре да би живот свој дали за веру и за Србију. Па зашто га не дају?! Шта чекају? Чекају ли можда пушку да дође испред њих па да реагују? Ја га дајем свакодневно. Даје га и Патријарх, и епископи и свештенство га дају, жртвују се и боре за боље сутра. А за ове што чекају – чисто сумњам да ако свакодневно не полажу живот свој за оно што говоре, да ће га дати онда када заиста дође до тога.

Има наде… Народ се буди. И упркос тим смутљивцима и користољубницима који се осећају одбачено и изостало, огроман број народа воли свог Патријарха. Ево управо сад га дочекују у Црној Гори, приређујући му дочек за памћење.

Хвала Вам, наша Светости, што сијате за нас на најтамнијим местима!

(27.08.2022.)

15 Komentari

 1. Andjelija Milošević

  I naš otac Pedja iako mlad čovek ima puno mudrosti ali i hrabrosti da stane iza svojih stavova i da i nama grešnima bude svetlost u ovoj tami koja se nadvila nad čovečanstvo.Živ nam bio na mnogaja ljeta,dostojan pastir stadu koje mu je Gospodom našim povereno

  Odgovori
  • Дијана

   Слава Богу! Да не будемо брзоплети, површни, нестрпљиви, већ молитвени, истрајни у вјери, с повјерењем у нашег мудрог патријарха, уздржавши се од наглих и непромишљених изјава.

 2. Трнинић Доситеј (Лука)

  Супер сте ово рекли. Подршка нашем духовном оцу, предивном Патријарху! Више пута је доказао да је ДОСТОЈАН, Αξιος-Αξιος-Αξιος. Драго ми је да смо благословени тако добрим вођом. Само напред, борба још није готова, а ми, верни народ, се молимо за в(В)ас (Свештенике), наше војнике да нас водите правим путем као што сте све време до сада радили, већ хиљадама година. Пуно љубави и све добро од Господа, Бога нашега, в(В)ам желим! ☦️

  Odgovori
  • Marina Nikolic

   Помаже Бог оче!
   СРЕЋАН ПРАЗНИК,БОГ ВАМ ДОБРО ДАО!

   Прочитах овај текст,драго ми у срцу и души.
   Бог је услишио све наше молитве,видео и разумео наше стрепнје.
   Заиста,хвала нашем патријарху Порфирију,нашем народу треба чврста рука да нас води правим хришћанским путем.

   Свако добро Вама и Вашој породици!

 3. Dajana

  Drago mi je da se ovako zavrsilo. Volimo svoje bliznje svoju porodicu volim o jedni druge i cuvajmo osnovne vrijednosti jedne porodice .Nemora biti savrsena jer sta je savrseno? Trudimo se da budemo bolji roditelji nasoj djeci i molimo se Bogu !
  Slava Bogu.

  Odgovori
 4. Драгана Зазић

  Овим путем желела бих да испричам свој утисак о нашем Патријарху.
  Кренух прошле године на славу летњег светог Стефана у манастиру Сланци и иначе делећи мишљења тада као хушкачи наши, који већину нахушкаше разапињући све редом.Кад из даљине чујем беседу о Светом Стефану иначе мојој крсној слави, тако блажену и испуњену љубави, то у животу нисам чула, срце ми је заиграло. Помислих дал је могуће да постоји особа толико испуњена љубављу. Размишљам, мораћу питати ко је, кад миц по миц,крај беседе, видим нагрнуо народ да му целива руку, а ја (крштена скоро) шта ћу немам појма него се ражалости, јадан човек нагрнуше на њега да га удаве, а он миран, тих. Причестих се после добрих пар сати мени на ум падне,вратим филм, човече, па то је наш патријарх, па то није онако како причају.Лице му видела нисам, ал видела му и јесам у речима где се видела чистота срца његовог

  Odgovori
 5. Дејан Симић

  Помаже Бог оче Пеђа.Све сте лепо рекли,и слажем се с Вама,али да знате каквих све изопачених умова има.То је да не поверујете. Дражи су им мржња и осуда од љубљења ближњег И шта год да им се каже тераће своје. А тврде да су велики верници. Имају уши а не чују,очи а не виде и срца су им охладнела.Баш као што пише у пророчким књигама Светог писма.

  Odgovori
 6. Биљана

  Слава Богу и његовој милости !

  Odgovori
  • Mihailo

   Dostojan …. zar je malo sto je patrijarh porfirije da se malo narodski izrazim izvojevao dve veličanstvene božanstvene pobede u crnoj gori?
   kad su momci iz nato pakta hteli da spreče po svaku cenu ustoličenje mitropolita na cetinju …. patrijarh je jednom rečenicom (idemo peske na cetinje) digao u pola noći celu armadu nato ambasadora koji su usijali telefonske linije ne bi li obezbedili bezbedan prevoz do cetinja znajući da bi ako krene peske krenuo i ceo narod za njim.
   A druga pobeda je da je izvojevao da etnicki albanac i nato lobista potpise temeljni ugovor između srpske pravoslavne crkve i države crne gore
   Dostojan i neupitan

 7. Dragana Mudrinić

  Драги оче Пеђа, Бог нас овако недостојне није заборавио и зато постојите Ви, наш Патријах и још предивних свестеника који чувају веру нашу за све нас…Још давно је Владика Николај написао “Небеску литургију“ и све се то сад дешава – спасиће се вера наша и наш народ!

  Odgovori
 8. Desa Ivić

  Živ bio oče Peđa obožavam te 😄❤️🌞

  Odgovori
 9. Momčilo

  Mnogi Episkopi su se oglasili i ja ne vidim ništa loše, naprotiv ćutanje je neizvesnost a narod ipak želi čuti i mišljenje i savjet Crkve.
  Ja znam da je u našoj Crkvi i Sinodu uvijek bilo oštrijih i blažih Vladika ali to nije predstavljalo problem jer dok je one smelije predvodio Mitropolit Amfilohije sve se brzo utiša a sad se prave nepotrebne podjele. I ovog puta svi su oni a i mi zadovoljni samo jedni su više nestrpljivi od drugih.

  Odgovori
 10. Marina Nikolic

  Помаже Бог оче!
  СРЕЋАН ПРАЗНИК,БОГ ВАМ ДОБРО ДАО!

  Прочитах овај текст,драго ми у срцу и души.
  Бог је услишио све наше молитве,видео и разумео наше стрепнје.
  Заиста,хвала нашем патријарху Порфирију,нашем народу треба чврста рука да нас води правим хришћанским путем.

  Свако добро Вама и Вашој породици!

  Odgovori
 11. Strahinja

  Hvala vam na ovim rečima i ovom obraćanju. Puno znači, kao što ste rekli, u ovim šizofrenim napadima.

  Odgovori

Prosledi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *