Отац Предраг Поповић

Мобилна апликација

Ваши омиљени текстови од сада и на Google Play и App Store-уПочетна

Ко је отац Предраг Поповић?

Духовни текстови

Новости и обавештења

Беседе

Донације

Некада смо „крали“ трешње!

Скорије је била садња воћа код мене и од свег воћа посадио сам највише трешања. Од свега по 20 стабала али трешања 40. Зашто толико трешања?

Кад смо кренули да причамо о трешњама свима су очи зацаклиле и свако је имао неку причу о томе. Ово је моја:

У Врњачкој Бањи иза поштанског дома има једна шумица. Ту сам шуму познавао као свој џеп. Није била мала али ја јесам. За мене је то било изобиље маште и игре, попут џунгле. Играли смо се рата, јурке, жмурке, санкали, смишљали страшне приче, купили пужеве и да, мени омиљено, крали смо трешње.

Била је једна огромна трешња кад се крене путем према гробљу. Недалеко од ње била је трошна кућа и један деда са штапом који је седео испред. За тог деду кружиле су свакакве легенде. Од тога да је побегао из луднице, да је убио породицу, хватао и продавао децу – до тога да има посебне моћи.

Кад год би почели да их једемо он би некако неспретно трчао према нама и ми би скакали са дрвета и бежали. Од њега смо се много плашили, али су те трешње биле најслађе.

Прошле су године и тај свет је остао далеко иза мене. Једном сам, дошавши кући, кренуо стазама детињства и тако дошао до трешње. Некада се чинила великом. И даље су ми гране познате. Видех деду како седи и реших да му приђем. Питах га да ли ме се сећа и да нас је јурио, а он рече да се сећа деце и да она више не долазе. Питах га што нас је јурио, а он рече невероватан одговор: ,,Хтео сам само да вас замолим да мени наберете мало трешања.“

Били смо деца… Било је лепо. Та трешња је пала, а деда умро. Сви смо одрасли и то је остало само сећање. Но, сад је време да нашој деци пружимо сећања на дрво и ово дивно воће.
Имате ли ви успомена на трешњу?

3 Komentari

 1. Natalija

  Lepa prica. Setih se detinjstva i svog pokojnog oca.. Imali smo puno dvorište voca, svega, ali tri tresnje su bile posebne jer je otac te tri mlade tresnje kalemio za nas, za svaku cerku po jednu. Jedna je bila posebno napredna i sazrevala je rano, jedva smo cekale da dodjemo iz skole i visimo celo popodne na tom drvetu. Posto je blizu puta, nedavno su joj putari odlomili veliki deo nekom masinom, ali smo je sestra i ja zalecile glinom. Evo je sada u punom cvetu.

  Odgovori
 2. Svetlana Stanojčić

  Mislim da ne postoji dete koje nije to radilo jer je najslađe…. ☺️

  Odgovori
 3. Јела

  Хвала оче Предраже на овој причи. И ми смо крали трешње, и кајсије, све зелене, али су све ипак биле слатке… Жао ми је тог Вашег деке који је остао жељан својих трешања…

  Odgovori

Prosledi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *