Отац Предраг Поповић

Мобилна апликација

Ваши омиљени текстови од сада и на Google Play и App Store-уПочетна

Ко је отац Предраг Поповић?

Духовни текстови

Новости и обавештења

Беседе

Донације

Литије?!

Литије су нам, добри моји, итекако потребне. То зна онај који је литијао. Ето и ја грешни, који направи најдужу литију за очување Светиња, знам понешто о тим литијама. Па рекох накратко да поделим са Вама, мојима, Христовима.

Кад сам литијао молио сам се. За две недеље поцепах две велике бројанице вртећи их по киши, снегу и врућини. Данас су бројанице многих модни детаљи, амајлије и сујеверје. Такође сам ишао на Литургије. Служио сам за време тог хода у Куманици, Бијелом Пољу и у Острогу. У Милешеви се причестисмо само.

Данас многи који су велики заговорници литија никад нису узели учешћа у Литургији, посту и молитви.
Литија, браћо и сестре, мора да произлази из Литургије. Литија није протест! Литија је наставак Литургијске молитве. Како и у храму тако и под небом. Нешто слично нашим витезовима у боју на Косову, кад су се причестили, па онда спокојни отишли у спокој. Литија није ништа друго него река душа која извире из сједињења са Христом на Литургији и разлива се по свету. Данас нажалост није такав случај. Многи људи литију разумеју као вид протеста и револуције и то они који у цркве не иду, (и понављам) не посте и не познају своје пастире. Они уносе немир у стадо. Ми, пастири Ваши пред Богом, то знамо.

Кад год је Литија поводом славе храма или празника колико људи дође? Колико њих седе у кафићима и неће да устану да нас поздраве, да се прекрсте. Па кроз град нас стотинак литијамо, а други нас сликају као да смо циркус неки и забава за друштвене мреже.

У нашој братској Црној Гори учествовао сам у три литије где нисте могли видети човека са цигаром. Где се постило и причешћивало, али се опет то није укоренило у народ. Кад су литије завршене храмови нам опет празни.

Литија је страствена молитва. Хајде да се сетимо да ли се та литија моли Богу и да ли ће Бог ту молитву испунити?! Запитајмо се…

Да неко, слабог ума, не помисли да сам против литија. Мислим да нема свештеника у СПЦ који више жуди за литијом од мене! Али правом! Оном где ће народ доћи у храм и молити се. Где ће се причестити и онда кренути из храма да освештава овај свет како ми сви домаћини и свештеници овог света и треба да радимо и то посебно у време невоља.

Седим пре неку недељу и гледам у храму народ који не види сушу. Којег је баш брига што киша не пада и што ће кукуруз пропасти. Слушам по селима како сељаци уздишу „…ал се Живог Бога не сетише!“ Ниједан да дође и каже: „Оче ајде да се помолимо за кишу. Ајде да се сви причестимо и да направимо крсни ход!“ А и да свештеник сам то организује колико би људи дошло? А колико би од њих кишобран понело?

Надам се да схватате шта причам? Наше васкрсење мора потећи из Путира! Све остало је већ виђена варијација на задату тему и простор ђаволу за манипулацију! Само Господ има начине да молитву са литије испуни. А да питате за шта се молимо и да ли се молимо, ко би знао одговор?!

Писаћу Вам још. Дуга је то тема. Одох на вечерњу молитву, долазе ми родитељи који су пре месец дана остали без оба сина у саобраћајној несрећи. Како их утешити ако у Васкрсење не верују и то не живе? Уххх…

П.С.
Сањам о дану том! О дану када ће нам цркве бити тесне. Када ће се литијати сваке недеље. Када ће се зло стрести на саму помисао да међу нас дође!

1 Komentar

  1. Младен Вујиновић

    Помаже Бог Оче!Захваљујући Вашим изврсним текстовима и бесједима проналазимо мир у души,схватамо суштину живота.Само са јаком вјером у Бога можемо корачати храбро кроз живот.Срдачан поздрав из Минхена од породице Вујиновић

    Odgovori

Prosledi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *