Отац Предраг Поповић

Мобилна апликација

Ваши омиљени текстови од сада и на Google Play и App Store-уПочетна

Ко је отац Предраг Поповић?

Духовни текстови

Новости и обавештења

Беседе

Донације

Искушења у посту!

Господ је био у пустињи четрдесет дана и постио, а за то време га је ђаво искушавао. По истом узору, сви који крену да посте биће искушавани на разне начине.

Када кренемо да постимо и да се подвизавамо онда смо на неки начин изазвали ђавола који ће покушати да нас спречи у тој намери. Имајући то у виду, прекрстите се и очекујете искушења.

Кад се припремите за искушења онда је пола посла већ завршено. Запамтите да свако од тих искушења је баш толико колико можемо да понесемо. Можда нам се некад учини тешко, али Бог даје по снази нашој. Зато истрпите! Од оних малих искушења где се човек превари и узме да једе нешто мрсно, опсује, изнервира се, па до оних великих на послу и у кући које не може да контролише.

Ова прва, мала, ви контролишете. Ако сте појели нешто мрсно и сетили се у сред залогаја, поједите тај залогај, оставите ручак и наставите са постом. Мало сте се спотакли, али духовни маратон и даље траје. Ђаво вас је преварио јер нисте били опрезни и сад вам говори да оставите пост и да постите од сутра.

Кад су речи у питању, то је мало теже, поготово код нас мушкараца који смо често нервозни кад смо гладни. Каже Свети владика Николај: „Ако зауздаш језик учинио си више него да си јео цео пост само хлаб и воду.“ На то посебно обратите пажњу.

Ђаво не може да чита наше мисли иако нам их може стављати, али зато чује наше речи. Зато нас и провоцира да би рекли, а онда да делује.

И још нешто за овај дан:

Крст и осењавање крсним знаком тера демонске силе. Они се боје крста, зато кад сте у неприлици, искушењима – само се прекрстите и отићи ће од вас.

А још бих вам и ово рекао: Када је Христос требало да страда на крсту ђаво је ангажовао легионе демона не би ли Га одговорио од крста и страдања. За разлику од људи он зна да ће Христос, страдајући на крсту, победити смрт, и трудио се да Га одговори. У једном тренутку за време молитве Свети Петар одговара Исуса од крста предлажући Му да побегне, а Господ се окреће према Петру и каже му: „Иди од мене Сатано!“ Чак је и кроз Петра покушао да Га одговори.

Дакле, крстом је ђаво и смрт побеђена и зато га се и плаши, али и сребром. Јуда је издао Господа са тридесет сребрних новчића и зато око врата ставите сребрни крстић.

Наставићемо…

4 Komentari

 1. Snježana

  Slava Bogu i hvala ocu Predragu na ovakvim tekstovima koji nas duhovno osnažuju u vrijeme Bozićnog posta.

  Odgovori
 2. Гага

  Баш тако, оче Предраже

  Odgovori
 3. Borka iz Kanade

  Hvala puno dragi oče Peđa. Objašnjenje za iskušenje u postu je veoma potrebno jer mnogi ne mogu razumeti zašto se neke stvari dešavaju baš tada, a drugima je potrebna potvrda da istraju i ne padaju u tugu i nedoumicu. Nekada nisam znala zasto se to sve događa ali vremenom i čitanjem Svetog pisma i praćenjem sveštenstva na raznim društvenim mrežama sve se nasloži i biva jasnije pa su i iskušenje već u početku prepoznatljivija. Još jednom veliko hvala dragi oče Peđa i srećan nam ovaj Božićni post.
  Veliki pozdrav tebi, tvojoj porodici i braći i sestrama u Hristu❤🌎❤🌍❤

  Odgovori
 4. Mirjana

  Bože mili, pomozi svima pa i nama, Slava tebi neka je Gospode.

  Odgovori

Prosledi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *