Отац Предраг Поповић

Мобилна апликација

Ваши омиљени текстови од сада и на Google Play и App Store-уПочетна

Ко је отац Предраг Поповић?

Духовни текстови

Новости и обавештења

Беседе

Донације

Чекање Нове године без Бога!

Чекање Нове године без Бога је као мењање прљавих гаћа прљавим!

Идем на вечерњу молитву и видим да једва видим. Спустила се магла. Али није магла. У питању је дим од роштиља и ражњева. Ето постимо божићни пост и у нестрпљењу очекујемо рођење Богомладенца Христа, обећаног нам одавно, као жедној земљи кише, а мени је већ мука од хране гледајући оне за које стрпљење не постоји. Да ли се ужеле некад нечега? Па посебну драж има тај Божићни пост.

А ми Срби недељу дана пред Божић распалили по тањирима. Само тањирамо. Куцамо се и да нам Бог помогне у следећој години. Онда се наждеремо, напијемо и заспемо. И тако смо навике из једне године пребацили за наредну не променивши себе. Ако њих питате, Бог треба да мења нешто, а не ми! Све да буде боље а ми исти.

Заиста вам кажем, док год роштиљима и ражњевима будемо кадили нову годину а не постом и молитвом, боља година доћи неће!

Чуди ме како такви Срби нису за то да се Божић слави 25. децембра? Онда не би мрсили већ би све било по протоколу! А овако како да посте по сплавовима и планинским кафанама?!
Можда би ме демантовао неки велики духовник и рекао да је довољно седам дана на води и исповест. А ми будале постимо цео пост. Уместо да на Нову годину одемо на сплав, наждеремо се и напијемо и сутра кренемо са постом и за Божић ко нови!

Нема боље да нам буде док се тако размишља. Зар је битније шта је на столу од тога ко је за столом?

Дакле, свима Вама који сте то ипак схватили и решили да црквени празник ставите изнад календарског празника желим да у миру и љубави дочекамо један од најрадоснијих празника, а то је рођење Спасења нашег Господа Исуса Христа.

Вама који сте ипак стомак ставили испред вере желим да у овој години схватите значај поста и преумњења и да Богу покажете на прави начин да желите да нам свима буде боље. Да ћемо сваке нове године ново одело обући а старо скинути а не старо преко старог облачити.

Опростите, не желим да будем парти брејкер, али ме је некако ово вечерас подсетило на старозаветно време Мојсија, када је Божији народ обележио крвљу јагњета своје домове док је раскалашни египатски народ славио.

Као да говоримо овим поступком ко нам је Бог: Прасе или Христос! Стомак или срце!

Пуног срца – срећна Нова!

23 Komentari

 1. Jelica Wimmer

  Tako je Oce Predraze

  Odgovori
  • Gospava

   Svaka cast Oce Pedja🙏🙏🎶😊 nasa je Pravoslavna posle Bozica❤️😇 uzdravlje!

  • LJILJANA

   OVO NIJE TEKST OCA PREDRAGA….

  • Марко

   Па чији је ако није његов?

  • роберт митровић

   Да ли је то битно ?

  • Olivera

   I da jeste i da nije svaka je rec na mestu.

  • Zivka

   Upravo tako oce, vise im znaci da napiju i najedu,post im nista ne znaci,a nas sto postimo smatraju budalama. Za nas praznik tek predstoji najveci i najlepsi.

  • Бојан Петковић

   Све је апсолутно тачно.
   На многаја љета, честити оче Предраже!

  • Јелена

   Браво Оче Пеђа!Све је то тако!Господе Исусе Христе,Сине Божји,помилуј нас грешне!

  • роберт митровић

   АМИН .

   САМИ СЕБЕ ЈЕДНИ ДРУГЕ И САВ ЖИВОТ СВОЈ ХРИСТУ БОГУ ПРЕДАЈМО.

   Великим Словима !

  • Goran

   Pravo u metu!!!

  • Miljan

   Poenta posta je da kroz odolevanje hrani (koja je jedna od najvecih strasti kod coveka) uspemo da umirimo tu strast i da tako postanemo otporniji na razne druge strasti kroz koje nas peca nečastivi. Cilj je doći do te duhovne slobode tako da nasa sreća ne zavisi od parceta mesa, komada garderobe ili bilo kog hedonizma. Post nije samo na hrani. Post je uzdrzavanje od manjih grehva i svega sto je nemoralno. Cilj je da ocistimo nase telo jer u njemu obitava nas duh koji izgubi konekciju sa duhom svetim zbog nezdravih navika i grehova.

 2. Brankica

  Uz Boziju pomoc da se menjamo.Da vidimo malo bolje i dalje.

  Odgovori
 3. Алекса

  Управо такав говор треба да се чује у свакој цркви, сваком православном дому па и у медијима, зашто да не! Јер српски (православни) народ би свакако морао да разбистри свој ум и душу,а пост је незаобилазан на том путу.
  Срби као да су заборавили да је до средине 20 века свака Српска (православна) кућа постила,од старог до младог,то мора људима да се говори јер ми се често дичимо и поносимо нашим прецима али никако да се мало на њих у позитивним стварима и угледамо (као што је пост),нажалост и од историје и од данашњице прихватамо и усвајамо само оно што нас наслађује телесно!
  Свака Част Предраже,дајеш ми наду у опстанак нас Срба,уз Божију помоћ!

  Odgovori
 4. Олгица

  Хвала милом,пре светлом Богу што нам је Вас дао!

  Odgovori
 5. Дијана

  КО ИМА УШИ ДА ЧУЈЕ, НЕКА ЧУЈЕ…

  Odgovori
 6. Михаило Кораћ

  Кад би знали како је слатко месо после 40 дана одрицања и после причешћа за Божић, а да не говорим како се радујем почетку поста јер ме поправља, вероватно би сви постили. Али за то је неопходна љубав и вера, одрицање и упорност, па лењи брзо отпадну јер су слаби…

  Odgovori
 7. Vesna

  Slava Gospodu,svaka vam je na mestu Oče Pedja. Vama i vašoj porodici uz Božiju pomoć,svaki napredak i dobro zdravlje u 2022 godini🥂🥂🙏🙏👋👋👋👋

  Odgovori
 8. Stevan

  Hvala ti boze sto si me spojio sa ovim svestenikom. Sada moj zivot ima smisla i svrhe.

  Odgovori
 9. Olivera

  Moze da se obeljezi a ne proslavi i sa ribom i to je pored posta mnogo ljepse od mesa.

  Odgovori
 10. Сања

  Молим Господа да прими малу жртву мене недостојне којом показујем колико Га волим. Шта је четрдесет дана уздржања наспрам немерљиве љубави Његове?

  Odgovori
 11. Janko

  Vrlo dobro napisano oce i poučno

  Odgovori
 12. Ljiljana

  Daa bas tako dok se sve ovo ne čuje u crkvi, ja ne idem već na dovek više od 25 god pistimo sve pistove sredu i petak meni lično ništa ne znaci ovaj doček i da se promenila god čemu poenta dočeka .

  Odgovori

Prosledi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *