Отац Предраг Поповић

Мобилна апликација

Ваши омиљени текстови од сада и на Google Play и App Store-уПочетна

Ко је отац Предраг Поповић?

Духовни текстови

Новости и обавештења

Беседе

Донације

Беседа на Јеванђеље о Страшном суду

Данашње Јеванђеље је порука нама од Исуса Христа шта ће бити када се заврши наш час овде, када звоно одзвони за крај часа животног и кад станемо пред Господа.

Рече Господ: “Kада дође Син Човечији у слави својој и сви анђели његови са њим, тада ће сести на престо славе своје. И сабраће се пред њим сви народи, и разлучиће их једне од других као пастир што разлучује овце од јаради”.

Сви, слушајући ове речи, мислимо за себе да смо те „овце“, које ће бити оправдане, а да су та “јарад” која ће отићи у пакао сви наши непријатељи и они који нам зло мисле, и они ће да пропадну.

И управо због тога Господ подвлачи границу и објашњава: „Кад учинисте једноме од ове моје најмање браће, мени учинисте” и “Кад не учинисте једноме од ових најмањих, ни мени не учинисте”.

Да анализирамо ми зато мало свој живот: Када смо чули да је неко болестан (па и сада када због ове короне, која је заразна болест, не можемо да обиђемо човека) да ли куписмо поморанџе па окачисмо на врата, да ли позвасмо човека па питасмо треба ли му нешто? Или смо рекли: „Нека, тако му и треба, то је и заслужио”.

Да мало размислимо да ли кроз живот другима служимо или само гледамо како да други људи служе нама.

Некако мислим да на себе  гледамо као на “центар универзума“, да се свет окреће око нас и да сви треба да буду добри према нама, а да ми будемо добри само према онима који су добри према нама. Чак је и то дискутабилно јер и такве издамо, и такве на крају преваримо.

Апостол Павле каже: „Па где је ту подвиг, волети неког ко тебе воли?“

Ајде воли неког ко тебе мрзи, ко тебе не воли, то је подвиг. То је оно што нас хришћане разликује од свих освајача овога света. Ми освајамо овај свет љубављу и тиме показујемо да нас не дотиче туђа мржња, да смо  ми слуге Господње. Ово Јеванђеље и не треба другачије тумачити, Господ је јасно објаснио све шта нас чека, и нама остаје само да у свом животу то применимо.

Ово нам је последња недеља припреме пред пост. Претходне недеље су нас позивале на покајање, на промену живота, а ова нас окреће једне на друге. Дакле, подвиг наш у току поста нека буде љубав према ближњем.

Како постити?

Једите шта год хоћете и  можете: Хоћете воду, хоћете уље, рибу, бели мрс – небитно! Само покажите у току овог поста љубав према ближњем. Почните из ваше куће. Угризите се за језик што чешће можете. Гледајте да својим делима будете сушта супротност ономе какви сте били једни према другима. Ајде да пробамо то у току овог поста. Бар прве недеље.

Будимо спремни на то да ће нас ђаво кушати јер он хоће да има друштво тамо доле где иде. Зато је преварио и велики број анђела, обећавши им славу, моћ, зато покушава да превари и свакога човека. А он је моћан онолико колико му ми то дозволимо.

Нека би нас Господ све уразумио, оснажио и укрепио да у дане последње недеље припреме пред Велики пост се припремимо и одредимо свој правац: Куда ће наша лађа, наш брод, наш живот и наш подвиг пре свега у посту да ходи.

Црква Светог Николе у В. Плани, 07. фебруара 2021.

0 коментара

Prosledi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *