Отац Предраг Поповић

Мобилна апликација

Ваши омиљени текстови од сада и на Google Play и App Store-уПочетна

Ко је отац Предраг Поповић?

Духовни текстови

Новости и обавештења

Беседе

Донације

Живот није ММА борба!

Живот је тежи и немилосрднији! Оног тренутка кад вас околности баце на под непријатељи неће чекати да устанете већ ће вас на поду газити. Неће имати милости! И тад се борите и не дајте. Гледајте да што пре устанете, јер што дуже будете лежали више ће их долазити. У ММА спорту чак има правила да се не удара у потиљак и између ногу, у животу их нема. Гледаће да дођу до вас док сте на поду и да вас бар ударе тамо где ће вас највише болети.

У савани, кад чопор лавова окружи буфала, који је јачи и већи од лава али не и од лавова, док год стоји и пружа отпор он има шансе. Чим падне и поклекне, ту му је крај. Тактика лавова своди се на умарање. Прво га одвоје од крда, па га онда умарају, и кад почне да клоне духом они га заскоче. Иста је тактика демона. То сам схватио баш кад сам био у Африци и гледао такву сцену.

Прво ће вас одвојити од ваше породице, а онда у самоћи почети да обарају безнадежношћу, маловерјем и окорелошћу срца. Ако бар мало прихватите шта од тога ви сте поклекли и они су већ зарили своје канџе у вас, и јако ћете се тешко извући јер су њихове канџе као куке и удице, направљене да држе. Зато водите рачуна да се редовно одмарате. Да умор, малодушност, лењост итд. одбаците у зачетку. Да вам гард увек буде подигнут, па чак и ако паднете на земљу.

Kако ћете се одмарати од насртаја демонских у животу?

Демони вас неће нападати директно јер вас Бог штити од тога, поготово ако сте крштени, постите и молите се. Они ће нападати преко слабих људи и околности тог дана. На вама је да свежину задржите смирењем, љубављу, вером, надом, тј. свеобухватно радошћу.

Једини извор свих врлина и одмора душе наше јесте Литургија. Kад се у току недеље напади намноже, а ми у недељу дочекамо Литургију и онда освежени благодаћу и напуњени радошћу се опет враћамо у ринг и добијемо нову снагу. Јер та Литургија је као оно звоно које зауставља нападе на нас и даје нам пар минута у ћошку да дођемо себи. Питајте било ког борца колико му значе тих шездесет секунди у ћошку између рунди. Оне праве разлику између победе и пораза двојице уморних бораца.

У животу често буде више непријатеља у исто време. Kао што рекох, живот је тежи од ММА…

Дакле, без Литургије човек је стално празан и тежак. Уморан, депресиван, лењ… И онда људи, да би што дуже издржали живот, траже разлог за живот у кратким задовољствима. Да ли је то посао, пријатељи, страсти, пороци, материјализам, шта год да је, то је краткотрајно и недовољно, а често и погубно. Kао човек који, суочавајући се са надмоћнијим непријатељем, пије стероиде или неку још гору хемију да би добио додатну снагу и задао пар удараца више.

Овом непријатељу против кога се боримо тренер је време. Време је само једном поражено до сад и то од Исуса Христа. А овде у овој димензији носи титулу највећег предатора.

Нико битку са временом не може добити осим Бога. Тако да тај краткотрајни налет смисла живота зада пар удараца ништавилости живота и потроши све своје адуте и снагу и онда креће контраофанзива. Много пута сам то видео у животу. Јури човек материјално и кад створи схвати да је сам и да се одрекао најважнијег зарад тога, и онда падне и више се никад не врати. Ту умре и остане без снаге…

Искуство моје мајке ме је томе научило.
Наиме, кад сам купио ово имање на којем се налазим био сам срећан, јер сам коначно створио нешто своје. Нисам се гордио, али сам се поносио. Док сам говорио о томе шта ћу све направити и преправити, мајка ми је рекла: „Замисли сине да имаш све то што си замислио, а да си сам!“ Моментално сам се најежио и схватио дубину пораза и плиткоћу материјализма. И даље сам се радовао, али сам сасвим другачији поглед имао на све то…

Испробајте. Пошаљите вашу децу пар недеља и све остале од вашег највећег богатства. Останите сами са вашим „златним телетом“, тј. идолом, и видећете колико је важно то у животу и колико је битно то за циљ у истом.

Дакле, све је испразно. И ако мислимо да победимо непријатеље који неће имати милости и који имају тренера који је само једном побеђен, онда се окренемо ка ономе ко је победио време и замолимо га да Он буде наш тренер. Са Христом у углу и спремношћу да га слушамо и пратимо, упркос свим ударцима, ми не можемо изгубити.

Има много оних који су победили. На пример Свети Василије Острошки, Александар Свирски, Нектарије Егински, Мардарије Либертвилски итд. Упркос тешким ударцима у животу њихова тела и даље миришу и одолевају времену, а молитве оних који се њима моле бивају услишене. И тако од човека настане светитељ који ће бити помоћни тренер Господу приликом нашег живота…

Ехх… Надам се да ме разумете. Да схватате пренешено значење ове поруке. Зато на Литургију, на извор, на одмор. Па назад у ринг. Слушајте тренера и лекције које вам даје, јер иза сваке лекције следи ударац као тест наученог.

Бори се!

17 Komentari

 1. Ивана

  Хвала оче

  Odgovori
 2. Vida

  Хвала на свакој вашој речи,снага излази из ње разумела сам и осетила да само уз Литургију и Господа нашега Исуса Христа могу даље! Боримо се против демона већ дуго прво без знања шта је демон и уз помоћ медицине,а онда кад те удари тако јако јер боли више зато што је твоје дете у питању Господ ти да да је шизофренија болест душе и само он може помоћи,!Е онда спознаш снагу Божију кроз Литургију,пост ,молитву! Траје борба и даље,али лакше уз Господа! Хвала вам на вашем раду на вашој љубави према нама оче Пеђа Бог вас благословио и вашу породицу!

  Odgovori
  • Milijana Cvijetinovic

   Hvala oce,bas tako je sve,bez Boga i Liturgije zivot nema smisla

 3. Милица Арсенијевић

  Благодарим Оче Пеђа
  Ви ми дајете снагу, вашим дивним причама
  мудро исписаним. Наравно литургија и пој анђела недељом.
  Тешко је наћи друга у 70.
  Молитве и вера у Господа ме држе.
  Љубав Вера, нада.
  Амин 🌞🌞🌞🌞🌞

  Odgovori
 4. Истина И само Истина

  Тако јасно, једноставно, разумно, тачно свака реч се своди на суштину… Чувајмо душу!
  Живели нам оче Пеђа у радости сваког дана свог живота и ми са вама у вечности!

  Odgovori
 5. Милица

  Хвала Вам!

  Odgovori
  • Жељка Стевић

   Слава Богу што Вас имамо!

 6. Милица

  хвала вам оче на овом тексту, да нас драги Бог сачува све од зла.

  На жалост такво је вријеме дошло да су се сви окренули неким пороцима и злу у глобалу…само гледају како ће напакости најближем свом, умјесто да породицу скупљају око себе, сви тјерају најближе од себе.

  Odgovori
 7. Milica

  Oče, baš u ovom trenutku mi je bilo potrebno da pročitam ove reči! Upravo mi se dešavaju takvi napadi i u meni su se javili nemir, nervoza, zabrinutost, strah, strepnja da neću uspeti u započetom.. Pomolih se Gospodu i On se pokazuje da je tu! Hvala na svemu što radite, deo ste Božije promisli!

  Odgovori
 8. Бранко

  Хвала Вам Оче Предраже на овом тако истинитом и поучном тексту, баш ових дана сам мало клонуо духом и по Божијем допуштењу сам ,,случајно“ налетео на Ваш текст који ми је помогао да добијем нову снагу да се саберем и наставим борбу. Хвала Богу што нам је у данашње време дао много мудрих духовника у нашој СПЦ да нас на правилан и мудар начин упуте на пут Христов. Желим Вам свако добро од Господа! ☦️

  Odgovori
 9. Little Hope

  Velika je radost i blagodat poznavati vas…veliko hvala u ime svih nas. Dobrota ce ( uz lepotu) spasiti ovaj svet – ne moral.

  Odgovori
 10. Radivoj

  Hvala na ukrepljujućem tekstu taman mi je dobro došao posle napornog dana na poslu i ove vrućine,Bog vas radovao i snažio oče!

  Odgovori
 11. Мирослав

  БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО ОЧЕ ПЕЂА И СВАКО ДОБРО ДАО ВАМА И ВАШОЈ ПОРОДИЦИ🙏☦️

  Odgovori
 12. Radovan

  Kad udjemo u ring borba lagano prevazilazi nase snage i ostaje nam jedino da zatrazimo zastitu od onog koji jeste put, vrata i život, Gospod naš Isus Hristos. I da molimo da nasu gordost umiri i da nam da po nasim skromnim mogucnostima.
  Treba da gledamo ove nase „veterane“ pa da jedan po jedan potez naucimo. Da nam ne tuguju sveti oci koji toliko odvojevaše. Gledajuci nas kao plašljive pocetnike bez vjere i nade.

  Odgovori
 13. ,Милош Благојевић

  Hahahah, hvala Vam Oče, bio sam prijatno iznenađen kad sam vidio notifikaciju.

  Imam 18god i planiram da se takmicim u MMA. Ovo poredjenje mi je ne samo produbilo uvjerenja u vjeru i borilacke sportove, vec i vezu izmedju njih.

  Na kraju krajeva, Bog je jedan, njemu sluzimo, za njega i svoje se borimo!

  Odgovori
 14. ljiljana

  Hvala Oče baš na vreme je stiglo! Amin!

  Odgovori

Prosledi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *