Отац Предраг Поповић

Мобилна апликација

Ваши омиљени текстови од сада и на Google Play и App Store-уПочетна

Ко је отац Предраг Поповић?

Духовни текстови

Новости и обавештења

Беседе

Донације

Вера из мрака расте као печурке после кише!

Одавно сам чуо тај израз „као печурке после кише“ и могао сам само да верујем да печурке расту на киши али нисам могао да се уверим колико брзо док и сам нисам почео да их гајим за моју породицу.

Наиме, нашао сам негде на фејсбуку једног дечка који продаје семе буковаче у супстрату. Поклонио ми је пет малих џакова и каже: „Прво их покријте да буду у мраку, па кад побели џак Ви их фајтајте водом.“ Џак је избушен и оне траже излаз. Кад их пофајташ водом оне до ујутру буду и пет пута веће. Природа је невероватна. Но, мало сам се замислио шта нам је Господ поручио стварањем печурака.

Тумачио бих то да је сваки човек као џак пун свега и свачега, а вера семе које у мраку само чами али и зри и чека своју прилику да изађе напоље. Многи се плаше мрака. Многи не разумеју да је мрак само прилика да човек сазри и сачека своју шансу. Тако и вера у човеку треба да сазри. Неком џаку треба више времена у мраку као што и неким људима треба више времена под искушењима и слепилом безбожности. Узалуд човек покушава да пробуди клицу вере. Силује себе али не види. Како може кад је у мраку. Све док се не препустимо Божијој вољи узалуд је труд наш. Напретка неће бити. Само ћемо дубље тонути у мрак. Али кад се препустимо Богу онда ће нам Он скинути мрак са очију и вера ће се распламсати и орошена Божијом благодати рашће невероватном брзином. Као апостол Павле а некад Савле! Од те вере многи ће сити бити јер је плод стострук и стално се умножава.

Занимљиво је да печурке излазе на рупе у џаку и тако вера излази из сваке животне ране човека. Зато каже наш народ да „без невоље нема богомоље“.
Али, у овом свету постоје и они затровани који су предуго одбијали да изађу на светло. Толико су у мраку да је мрак део њих. Они при изласку на светло заправо се облаче у рухо светла, а у дубини носе мрак. Ко од њиховог плода једе тај ће се затровати и на крају умрети. Мрак је опасан отров.
Бити у мраку и обитавати у њему није исто. Сетимо се праведног Јова. По кушању ђавола био је у пакленим мукама мрака али је светло у њему победило мрак око њега!

Нека би нас Господ све извео на светло Царства Небеског и оросио росом благодати своје.

1 Komentar

  1. Dubravka Ranković

    Hvala Vam
    Za svaku izrečen reč. Pre par dana ne napisah koliko sam zahvalna za sve sto cinite za vernike, da I za mene, nisam u vasoj bližini, lepo je u poznati iskrenog pastirja, znam Vi čete reči da niste jedini, moje postovanje do Boga je veliko, ipak I ja sam grešnik. Zato se rado upoznah sa Vašim recima upucenim u Nj imenu Lep ozdrav
    Izvinite, sta je ber mesto? Ja cu upisat Drzavu, Nadam se da če odgovarjati

    Odgovori

Prosledi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *