Отац Предраг Поповић

Мобилна апликација

Ваши омиљени текстови од сада и на Google Play и App Store-уПочетна

Ко је отац Предраг Поповић?

Духовни текстови

Новости и обавештења

Беседе

Донације

Сваки грех проистиче из страха!

Сваки човечији грех проистиче из страха, а страх произилази из мале вере или невере. Грех је проткан не искључиво страхом, али и са не малом дозом гордости. И та комбинација у човеку рађа кукавичлук, али и у исто време лажно самопоуздање да тај грех направи.

Рецимо ако вара супружник, неко ће питати откуд ту страх? Па баш је ту пројављен страх од смрти, старења и недовољно „живљења“ у животу. Страх себичности се то зове: Нисам довољно проживео, живот је кратак, узми све шта ти живот пружа!

То су све страхови гордости који стварају лажно самопоуздање да се тај грех направи. Кад човек крене у то онда ту и остаје да би добио осећај на важности. Однос између њега и супружника се сад претвара у лаж и превару. Из греха у грех. Али кад прође неко време човеку се да да погледа у огледало и види своје лице и он затрепери од страха своје ништавности. И уместо покајања, које је ретко, човек се дружи са онима који пумпају његов его и чине га још лажнијим. Ту вере нема и човек је роб страхова. То је исто и са моћи и положајима – страх од смрти.

Дакле, сваки грех се лечи вером која изискује од човека прво смерност и скрушеност, која се  постиже покајањем. Кад кажем покајање, не мислим само на исповест код свештеника него и нечињење тог дела надаље, одбацивање тог страха, тј. исповедање у пракси, одрицање свих страхова гордости човека.

Када ово знамо, онда се запитамо како можемо веровати човеку без вере кад смо били сведоци падова и оних верних? Како да ме се не одрекне неко ко не верује у Бога и не плаши се вечних мука, ако ме изда Јуда који је седео са мном за столом и не одрекне ме се Петар, мој најближи пријатељ и брат?

А то опет произилази из страха. Тај човек који је са вама у животу ће вас се одрећи ако буде морао да бира између себе и вас. Опет кукавичлук.

Заиста вам кажем да вера не може почивати без храбрости. Верник мора бити храбар и спреман да положи свој живот за ближње. Па није ли то суштина Христовог живота? Нису ли то речи Христове?

Христос је свој живот положио за нас. Апостоли су своје животе положили за нас. Свети су своје животе дали за своју веру нас ради. Не потврђује ли то да свако ко иде за Христом мора бити храбар у љубави и вери? А то значи да кукавице и егоцентрици не могу бити Христови.

Негде ће свако у одређеном тренутку морати да преломи да ли је кукавица или херој, да ли је у вери или страху, у гордости или љубави. Господе, сачувај нас све од маловерја и наших кукавичлука…

8 Komentari

 1. Даниела Бошковиќ

  ☦️☦️☦️
  Христос Воскресе
  Господи помилуј народ свој
  амин

  Odgovori
 2. Истина И само Истина

  Оче Пеђа, као и увек, сиштински јасно… Нека Господ отвори очи залуталим овцама својим и врати их на ПУТ ИСТИНЕ, ЉУБАВИ И ЖИВОТА. Ма колико се трудили да кукавици дајемо љубав, нема ту плода, али молимо се и препустимо Божијој милости, а љубављу спасавајмо душе своје…
  Велико животно искуство имам са кукавицама… Слава Богу, Господ ме воли то знам! 🌹

  Odgovori
  • Анонимни

   Molim gospođa Boga
   Da čuva svakog svog čovjeka
   Molim Boga da pomogne i onima koji su zalutali skrenuli sa puta jel mislim da ne znaju šta rade i šta čine
   Pomozi nam drago i milostivi boze

 3. П

  О. Пеђа да ли је гријех кад на радном мјесту не могу зарадити довољно за живот, па за вријеме годишњег одмора тражим посла у селу, да поправим своје јадно финансијско стање.?

  Odgovori
 4. Милица Арсенијевић

  Амин Боже дај ☦️

  Odgovori
 5. Анонимни

  Molim gospoda Boga
  Da čuva svakog svog čovjeka
  Molim Boga da pomogne i onima koji su zalutali skrenuli sa puta jel mislim da ne znaju šta rade i šta čine
  Pomozi nam dragi i milostivi Boze

  Odgovori
 6. Marijana Stamatović

  hvala puno na izuzetnom tekstu. evo ja prva velika kukavica jer sam sve mislila da treba u životu se osloniti na ljude, a neki ljudi lažu i manipulišu, a stalno stalno iznova vjerujemo.kad ustvari samo na Gospoda se treba osloniti,jer on ne laže,pa mi je puno puta bila zvijezda vodilja sledeća rečenica iz Novog zavjeta
  ,,i spoznat ćete istinu,i istina će vas osloboditi,,
  veliki pozdrav
  Gospod vas čuvao ☦💖🤗

  Odgovori
 7. vanja

  a kako izadji na kraj sa kukavicom?sta ako te ona ugrozava svojim ponasanjem i ti npr. trpis stetu zbog nje?

  Odgovori

Prosledi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *