Отац Предраг Поповић

Мобилна апликација

Ваши омиљени текстови од сада и на Google Play и App Store-уПочетна

Ко је отац Предраг Поповић?

Духовни текстови

Новости и обавештења

Беседе

Донације

Шта раде домаћини на дан славе?

Драги моји домаћини, домаћице, децо, нека вам је срећна слава, нека Свети великомученик Димитрије буде узор свима нама по својој храбрости и начину на који се чува наша вера.

Данас, у овом тешком времену које је задесило нашу планету, где је све мање вере, љубави и наде, изузетно је важно и потребно да ми будемо свеће које ће осветљавати овај мрак световни, да на прави начин учимо своју децу да све почиње и завршава се у Цркви, да ту примамо оно уље које чини да кандило не пресуши и да даје ту светлост, а то је Дух Свети.

Да домаћини на дан славе са својим породицама долазе прво у цркву да Му се захвале, нашем Светитељу који се молио Господу Богу целе године за нас, што смо и ове године живи, здрави, и оно што је најважније: на окупу да се причетимо и онда да освећени ми, освећени колач и освећено жито носимо кући и поделимо и драгим гостима који чине наш живот. То је наша суштина, то је суштина ове наше српске славе, а сваки домаћин и деца треба да знају о свом Светитељу.

Ви имате, да кажем једну велику срећу, пошто је Грчка веома популарна да се иде на море, и често и врло радо одлазимо у те православне земље где су велике светиње, да се мошти Светог великомученика Димитрија, ваше славе, налазе у Солуну. Оне мироточе и чудотворе. То треба да вам буде једна животна мисија, да одете тамо, да се поклоните, да се помолите, да оставите свештеницима имена да се моле за вас, да се ви молите. Ако идете већ у Грчку, поготово ви који славите ову славу, да видите кога славите.

Видите ово жито, ова зрнца симболишу све ваше претке који су вам оставили то презиме, и ту славу, и дошао је данас ред на вас, да одете до вашег Светитеља. Дођете и кажете: “Свети Димитрије, ја само свратио да се поздравим с Тобом, хвала што се молиш за мене, опрости ако нешто сам погрешио, и помози даље, за моју децу и родитеље и за све остало. Помени и ове упокојене који су отишли пре, хвала Ти за све”, прекрстиш се, помолиш се, и идеш даље, наставиш свој пут. Тако се поштује Светитељ.

Нека Господ Бог молитвама Светог великомученика Димитрија свима нама, а превасходно вама, да свако добро, мир, пре свега у душама, онда и у кући, радост ту душевну а онда и телесну, здравље, и крепост душевну а онда и телесну, и сваки Божији благослов. Живи били и срећна слава.

(На Митровдан, 2023)

2 Komentari

 1. Милица Арсенијевић

  Слава му и милост св Димитрију.
  Срећна слава свима који славе🌞

  Odgovori
 2. Истина И само Истина

  Како лепо изгледа свака фотографија коју пошаљете на празник славе.
  Колачи, жито, вино, све славске свеће попаљене, свештенство, свечари… Све у једном низу…
  Шарени ћилим, проткан најдрагоценијим нитима…
  У Београду није тако.
  Свечано је, али се пали само мала свећица у житу, а велика се не пали већ носи кући, далеко од тога да судим, свако има свој термин и свој начин…
  Код вас је величанствено, уз упаљене славске свеће…
  СЛАВА БОГУ ЗА СВЕ!

  Odgovori

Prosledi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *