Отац Предраг Поповић

Мобилна апликација

Ваши омиљени текстови од сада и на Google Play и App Store-уПочетна

Ко је отац Предраг Поповић?

Духовни текстови

Новости и обавештења

Беседе

Донације

Слављење светих!

Један човек ме је питао у вези овога, говорећи да је паганство славити свете. Многе занима то питање па сам решио да поделим са вама мој кратки одговор њему:

Свети апостол и Јеванђелист Лука је први насликао иконе Христа, Богородице, Петра и Павла. Сама Литургија на празник Богородице или неког светитеља је слављење. Дакле, ми прослављамо њих у Христу тј. њихова дела у име Његово, а не њих као Бога. А ручак к’о ручак није слава, већ агапе (трпеза љубави), у име оних који служе Богу, па били то анђели или људи. На крају ћемо рећи да и Бог прославља свете своје тако што за њима остави чудотворне мошти које одолевају времену, чине чуда и по смрти својој, јављају се у сновима и исцељују, итд.

Водимо рачуна шта пишемо јер тиме и проповедамо. Ако лоше проповедамо, као у овом случају, онда ђаволу службу чинимо јер раскол пројављујемо и неверу ширимо у свете и чуда. Наше објаве могу дотаћи много душа. Гледајмо да њима спашавамо душе и приближујемо их Богу, а не супротно!

Седми васељенски сабор светих људи је донео одлуку да то није идолопоклонство, а било је секте иконоборачке чији су чланови палили иконе и убијали оне који их крију. Ко пали иконе није му тешко ни људе да пали! Ако је Свети Лука насликао прве иконе, а и сам написао Јеванђеље које је важан део Светог писма, онда је порука јасна.

Свето писмо је путоказ а Црква живи организам који путује кроз време користећи тај путоказ као смер према Господу, али пут је непознат и остављен људима да, крстарећи по њему, доносе закључке, законе и савете. Бог то поштује! Што не бисмо и ми?!

0 коментара

Prosledi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *