Отац Предраг Поповић

Мобилна апликација

Ваши омиљени текстови од сада и на Google Play и App Store-уПочетна

Ко је отац Предраг Поповић?

Духовни текстови

Новости и обавештења

Беседе

Донације

Поздрав из Македоније…

Ево добри моји да вам се јавим из Битоља. Прво вече успех да се повежем са мозгом и да вам напишем пар речи. До сад ме је срце испуњено Божанском љубављу водило и емоције преузеле ум. Почев од невероватне добродошлице владике Давида у Скопљу и обиласка параклиса (приватних станова који су адаптирани у цркву), шетње Скопљем, предавања које је трајало до касно у ноћ, па до доласка у Битољ и јутрошње Литургије са Архиепископом Јованом и предавањем које је следило.
У свеобухватних 48 сати стало је комплетно сажимање људског смисла и постојања на земљи. Неописива енергија благодати Духа Светога. Да, одве Бог живи. У срцима оних који страдају за веру своју. Оних храбрих који су у ноћи у којој бејаху предати били сами са својим крстом. Нико од нас није њих спомињао ни у молитвама, а ни обилазио. Нисмо њиховом крсту допринели ништа. И сад дођох да видим како су уопште опстали.
Ево до сад смо седели за трпезом са Архиепископом и игуманијом Магдалином који су нам причали шта им се све дешавало и кроз шта су пролазили. Само сам осећао понос што су моји и стид од себе и своје вере.
Причали су како су градили манастире који су им паљени и рушени. Како су монахиње слале фотографије онога што су саградиле па је владика из затвора исправљао цртајући на фотографијама исправке, како су добијале крваве чаршафе из затвора јер је на 40 кревета колико је било у соби затвора на рђавим жицама била иверица пуна бактерија и паразита који су ноћу улазили под кожу ногу Архиепископа и јели његово месо. Како је и због тога и због стреса зарадио мултипла склерозу. А провео је укупно пет ипо година у затвору страдајући Христа ради и све време молећи се Богу за јединство и превазилажење раскола.
Када је био рукополаган у епископа на својој поздравној  беседи рекао је да ће све учинити да се раскол превазиђе. Више пута пред изрицање пресуде они су му нудили да пребегне у Русију и напусти своју Архиепископију, али он није хтео. И кад су их истерали из Храмова и запалили и срушили и кад је њих пар остало он је остао и добровољно предао себе затвору са 40 затвореника у соби са 40 телевизора на којим су сви гледали шта су хтели. Митрополит Амфилохије га је нудио са Патријархом Иринејом да се помери одатле у било коју другу епископију али он није желео. Рекао је да жели да испуни свој завет.
Једино он и његово мишљење је важно када је у питању ова аутокефална Македонска Црква. А он каже да никад није био срећнији и да му је много драго што је Патријарх Порфирије имао слуха за то решавање. Каже да још није све готово и да треба да се реше неке техникалије али се нада скорашњем превазилажењу свега тога да би дошло до коначног и потпуног јединства.
Не знам и не мешам се, мали сам ја за то али верујем нашем великом хероју за кога знам да је Свет човек.
Седим вечерас са њим и гледам на благо и радосно лице његово, како ме неодољиво подсећа на Патријарха Павла и старца Тадеја. Смиреност и детиње срце, а из бора премудрост. И у том тренутку ми дође помисао како ће сви ти који су га пљували, вређали и нападали једног дана да љубе његове мошти и траже опроштај. Попут Светог Нектарија Егинског. Не причам узалуд, кад кажем да само љубав има моћ да исцели ране. Од мене су епископи молили да дођем и помогнем у зарастању те ране. На наше дружење дошло је доста народа и то први пут и на наше изненађење доста свештеника Македонске Православне Цркве. И клир и народ изразили су да често и са радошћу гледају видео снимке и објаве са јутјуб канала. Ово ми је до сад највећи успех који не би успео без ваше подршке. Да наше дружење доприноси помирењу и љубави! Мало ли је?!
Пошто су дуго служили кријући се по становима и кућама ни данас звоно није било на Литургији. Пало ми је на памет да купимо једно звоно и поклонимо Архиепископу и да то звоно после пола века раскола објави крај непријатељства и наставак љубави у Христу у Литургији..
Толико за сад. Шаљем вам благослове од овог светог човека са овог светог места
Битољ, 04. септембар 2022.

10 Komentari

 1. Biserka

  Hvala Vam puno oče Predraže na svemu sto nam pisete ,da i mi nešto naučimo pametno od Vas!

  Odgovori
  • Vesna

   Slava Bogu……Ocu, Sinu i Svetome Duhu

 2. Зорица Гајић

  Помаже Вам Бог оче Предраже!
  Управо сам прочитала ову објаву, немам праве речи којима могу да опишем како се осећам, сваки пут када Вас слушам, и захвалност што сам жива у Вашем времену и што сам спознала колико један човек може да промени животе много људи које не познаје у реалном животу, а који нам на овај, виртуелни начин шаље свој благослов и подучава нас какви треба да будемо и како треба да живимо. Хвала Вам оче што постојите, чините да будем бољи човек и да се осећам боље када Вас слушам…
  Нека Вас Господ поживи још много, много година, Вас и Вашу породицу
  Христос је међу нама!

  Odgovori
  • Jadranka

   Pomaze Bog oče drago mi je sto Vam je srce puno lepih utisaka ljubavi i Božjg blagoslova.Tu radost sam osecala dok nisam videla kako nosi svoj tezak krst naš Arhepiskop postidela se sebe.Samo Bog moze da ga ispuni tolikom ljubavlju tolikim smirenjen
   Hvala Vam oce na ljubavlju koju ste delili snama s nestrpljenjem sam isčekivaka svaku objavu svaku vest Gospod s Vama
   🌞

 3. Маријана

  Драги оче Предраже хвала за текст и јављање. Мени кренуше сузе јер не знају уопште за толику патњу па на крају радост јер се све ријеши на добро у Господу. Велики поздрав за ове и браћу у Македонији, а даће Господ да их некад посјетим. Ваша сестра из Словачке. 💖💖👍👍☀️☀️🤗

  Odgovori
  • Mirjana

   Pomaže Bog Oče, hvala Bogu što nas učite i osvešćujete da pristupimo Veri i da znamo šta su prave vrednosti ovog zemaljskog života.
   (izvinjavam se zbog latinice, moj tel.aparat nema mogućnosti za naše pismo)
   Slava Bogu

 4. Sunčica

  Blagosloveni bili i Vi i svi borci za naše pravoslavlje,nek vam Bog da snage i mudrosti da ispravite svaku pogrešku i svaku našu grešku. Živi bili!

  Odgovori
 5. Маријана Јовановић

  Хвала Вам оче Пеђа.
  Слава Богу за све.♥️🙏

  Odgovori
 6. Анонимни

  Zorica.Hvala Vam oče Predraže na divnom tekstu i javljanju iz Makedonije.

  Cvetković

  Odgovori
 7. Виолета

  Ви благодариме што не посетивте, голема благодарност за литургијата, за советите за животот СО и ВО Христа, за прекрасното поминато време со Вас. Се надеваме на повторно видување и заедничка молитва кон Бога, бидејќи само така сплотени заедно ќе бидеме посилни во борбата со злото и љубовта кон Бога. Спомнете не во молитвите Ваши. Нека Бог биде со сите нас заедно.

  Odgovori

Prosledi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *