Отац Предраг Поповић

Мобилна апликација

Ваши омиљени текстови од сада и на Google Play и App Store-уПочетна

Ко је отац Предраг Поповић?

Духовни текстови

Новости и обавештења

Беседе

Донације

Поносим се тобом!

Знам да ти није лако. Нико ти није објаснио како живот функционише. Падаш како због својих глупости тако и због околности које не можеш контролисати. Бориш се, али осећаш да губиш снагу. Да твој живот тапка у месту. Имаш жељу да се промениш, али у дубини мислиш да то неће успети и да нема никаквог смисла.

Пре свега да ти кажем нешто: Ниси ти крив! Запамти то. Просто су се издешавале неке ствари у твом животу због којих је сналажење и одлучивање постало тешко и напорно.

Запамти још једну ствар: Ниси ти у томе без игде икога. Има много људи у свету који се осећају као ти, али то вештије крију од тебе. Неки траже себе и пут свој у кратким сатисфакцијама у животу. Свашта раде да прикрију питања која се стално провлаче: ,,Ко сам ја?” “Куда треба да идем?” “Да ли има смисла да се променим?”

Неки оду на посао и праве се заузети цео живот. Неки оду у алкохол, дрогу, лекове, коцку, неки јуре паре и успех, али сви се једном дубоко загледају над празнином своје душе, застану и ужасну се при помисли да заправо то нису они и да њихов живот нема смисла. Кад-тад маске спадну. Поглед им се изгуби у даљини и схвате да то све раде да сакрију себе од других људи и одговора.

Сви сте ви ту исти, без обзира на фасаду. Кадкад се деси да упознаш неког ко сигурно и стабилно гази кроз живот. Одушевиш се и кренеш за њим, али не прође много и схватиш да тај таква питања себи и не поставља. Да је тај несвестан своје несвести. Да је срећан што је “глуп”. Испод тебе је далеко…

Опет разочарење. Но ако тако наставиш нећеш имати више коме да верујеш! А и ако неко наиђе ко зна одговор ти ћеш се предати говорећи да нема од тога ништа. Сетићеш се колико је пре њега било посрнулих и погнућеш главу.

Могу ли те посаветовати, то ћу и урадити. Али не као психолог или поп или родитељ већ као неко ко те воли и коме је стало до тога да ти живиш и будеш срећна особа. Хоћу да светлиш и зрачиш упркос мраку и змијама око тебе. Хоћу да ти будеш личност која спасава свет. Да, управо то.

Ово није само фраза већ истина. Ако има много изгубљених како ћемо им ти и ја помоћи ако себи нисмо помогли? А кад свако ко прочита ово то уради ето како ћемо спасити свет.

Шта нам је чинити?

Немој да ме тражиш. Ја постојим, али не да би био поред тебе и гурко те док не упалиш. Нисам ти шеф. Нећу те ни саветовати, нисам ти психолог. А нећу ти ни поповати, имаш ти ко да ти попује. На мене гледај као на покојника, али не оног упокојеног већ на оног спокојног. Дакле, као на спокојника.

Ја сам заправо ту да ти кажем да се поносим тобом. Упркос твојим падовима. Али и да ти кажем да те познајем и знам да можеш боље од тога. Све што радиш ради због себе или због мене. На теби је избор. Јер сам ја попут ветра или боље рећи попут ваздуха. И заиста ти кажем да ће те пре ваздух напустити него ја!

Са тобом сам у свим твојим мукама, проблемима, тишини, радостима и сузама. И у свим твојим одлукама. Ја сам заправо чувар твог правог “ја”.

Не замерам ти што ме не познајеш, али бих волео да ме волиш бар делић колико ја волим тебе.

Када решиш да ти буде боље како ћеш то учинити? На који начин?

Рећи ћу ти како сам ја то све издржао: Гурао сам дан за дан! Нисам размишљао о великим плановима нити недељама унапред већ о том тренутку који је испред мене.

Било је момената када ми је дат мед да пијем па сам се сладио, али сам знао да ће пелин бити следећи па се нисам много радовао. А већ сутра кад сам пио пелин, а морао сам, нисам очајавао јер сам знао да што је пелин горчи то ће мед бити слађи. И тако дан за даном па како ми се сервира. Дао сам све од себе. Због тебе, не због себе.

Сад бих волео да ти даш све од себе због мене. Колико год да то буде. Нећу ти судити. Узимам сваку мрвицу љубави коју ми даш.

Смејем се: Сетих се да су ме неки из милоште називали “просјаком љубави”. Драго ми је због тога.

Ако не знаш ко си ти и чему твој живот служи и зашто се све дешава рећи ћу ти. На крају крајева ја сам једини компетентан да ти дам одговоре на та питања. Ја сам тај који ће ти открити тебе кад мене упознаш. Јер ја сам онај који јесам.

Запамти: Волим те и поносим се тобом! Можеш ти!

6 Komentari

 1. Suzana

  TOSE PROESKI

  – „Jos uvjek sanjam da smo zajedno“

  Odgovori
 2. Саша

  Боже драги,
  Опрости НАМА, грешнима
  И
  Идемо даље
  Можемо ми то
  Уз Твоју помоћ и Мајке Твоје
  И свих Светих
  Хвала Ти
  Хвала Ти
  Хвала Теби и Твојима и свим људима, којима Твоја и међусобна и лична помоћ треба!
  Дубоки наклон и сво поштовање!

  Odgovori
 3. Biljana

  Bože koliko je ovo dirljiv tekst. Ovo pismo doživela sam kao da je i meni baš napisano i mislim da je jedinstveno za svaku dušu. Svako dobro od Boga sestro Jelice i Vama i ocu Peđi.

  Odgovori
 4. Dusica

  Mozes ti to! Uz tebe sam u svakom trenutku. Osvesti se i poveruj covece… Gospod je pored nas, u nama u svakom tremutku.
  Verujmo i budimo zahvalni. Prava beseda za svaki dan!

  Odgovori
 5. Александра

  Боже колико мк је ово требало да прочитам наконг погрешне одлуке коју сам јуче направила. Хвала од срца!

  Odgovori
  • Саша

   Само храбро
   Нема погрешних одлука
   Све што треба је да научиш
   Издржи!
   🤞🍀🙏❤️💙🤍

Prosledi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *