Отац Предраг Поповић

Мобилна апликација

Ваши омиљени текстови од сада и на Google Play и App Store-уПочетна

Ко је отац Предраг Поповић?

Духовни текстови

Новости и обавештења

Беседе

Донације

Опанчар

Ето светим водицу за Светог Николу. Заиста су невероватне приче кроз које пролазим. Свака засебно сведочи о томе какав смо ми диван народ.

Не знам како је у солитерима по центру града, али у мојој парохији је заиста тако. Усликао сам чика Милета, једног од последњих опанчара на свету. Преостало их је само петнаест на целом свету. Да, умиру стари људи, и са њима стари занати.

Опанчари су старији људи, и зато ћемо врло брзо за један пар опанака дати више него за најновије „најке“, а не задуго више их неће ни бити. Без опанака и фолклор је угрожен, а мало је рећи да је то једина омиљена и заједничка дисциплина свих Срба на свету, где год живели.

И тако сам данас наручио опанке да их носим, и да се њима поносим. А онда, шетајући до следеће куће, размишљам да ли народ уоште више мари за то… И сретнем успут човека.

„Помаже ти Бог“, поздравим га, а он одговара: ,,Бог да помогне, ако није другом обећао!“

„Има и за друге и за нас“, додајем ја. „Него, куда, добри мој?“, упитах.

„Ето, родило ми се унуче, па сви кренули у продавнице да купе нешто, а ја код Милета да ми направи пар опанака за њега…“

Ето мени одговора. Благословим их све, и свако оде својим путем.

Носталгија је велика за временом које убрзано умире док се сви правимо да није ни постојало. Понеко и мари, па пробава да сачува оно што у овом времену не може постојати.

Не иде да се „смедеревац“ носи у Београд на води. Тај „смедеревац“ је за блато и снег, где има пањ и секира, котарица за дрва и деда да цепка та дрва, а бака са кецељом поред шпорета да ставља хлеб и штрудлу са маком.

Не јурцајте толико брзо тамо где сте пошли, можда баш срљамо у нашу пропаст…

2 Komentari

 1. aleksandra

  Predivno i tacno!🥰

  Odgovori
 2. Срђан Иконе Ниш

  Слава и хвала Богу за све ☦️ ♥️ ☦️

  Odgovori

Povratna veza/Povratni ping

 1. Опанчар - Brojanice Milojević - […] Source […]

Prosledi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *