Отац Предраг Поповић

Мобилна апликација

Ваши омиљени текстови од сада и на Google Play и App Store-уПочетна

Ко је отац Предраг Поповић?

Духовни текстови

Новости и обавештења

Беседе

Донације

Одговор г. Вулетићу на апел за укидање веронауке!

Господине Зоране Вулетићу, 

гледао сам пре пар дана Ваше гостовање у Јутарњем програму ТВ Нова С, па ето да Вам одговорим на пар ствари… Ваша прича је поприлично нејасна, а опет, са друге стране сасвим јасна. Нејасно је шта и зашто тражите али су Ваше намере јасне као дан.   

Тражите да верска настава не буде у школама јер то смета нашој држави да буде секуларна. Мислите да наша држава не може бити секуларна само због верске наставе? Ако само то увиђате као проблем онда сте „слабовиди“. 

Да ли државе чланице Европске уније нису секуларне државе? То је моје главно питање Вама! Све државе у Европској унији имају верску наставу као предмет у школи! Чак и Француска је има у две своје области, тако да је уставно призната. Јесу ли оне секуларне државе? Kакав је то аргумент да европске интеграције зависе од верске наставе?! У Грчкој, као и у Аустрији, верска настава је обавезан предмет а не изборни! Ван ЕУ једине државе које немају верску наставу су Албанија, Македонија и Црна Гора. Ко нам је пример?   

Ових последњих година се многи залажу за права људи, омогућавајући им да верују (у) шта год пожеле ОСИМ у Бога! Једино ако то није неки нови бог, измишљен и креиран да заглупљује и дели људе. Ако неко жели да блудничи са ким год хоће ви се залажете за права те персоне, али не и ако жели да учи о вери коју он исповеда – било да је то православље, ислам, будизам или католицизам. Kако сте, ви који се залажете за права људи, заборавили о уставним правима на верску слободу тј. на слободу вероисповести (члан 43 Устава РС)? Имамо ли право да учимо о вери коју желимо да исповедамо? Ако имамо, зашто се залажете за укидање катихетике под лажним изговором да наша држава због тога није секуларна?   

    

Ако мислите да деца нису зрела да одлуче шта је добро за њих и у шта желе да верују, како их онда уче све те друге предмете у школи? Да ли је њих неко питао да ли желе то да уче? Ајде да питамо децу да ли желе да иду у школу и шта желе да уче од предмета! Зар немају право на то или мислите да су мали да знају шта је добро за њих (последњи став поменутог 43. члана говори да родитељи имају право да усмере децу у веру коју они исповедају)? Па како мерите на основу других предмета тако мерите и за катихетику. Видим и да Вам није најјасније шта вероучитељи раде са децом као ни план и програм веронауке, али без обзира на то Ви тражите да се она укине. То је у најмању руку неозбиљно, а ја бих рекао веома острашћено па чак и злонамерно. Хоћемо ли можда укинути неки предмет у школи зато што су се ти наставници штрајкујући борили за своја права? 

У Вашем излагању јако мало сте и причали о веронауци. Све време сте наводили Патријарха, ордење и мешање СПЦ у политику. Тиме долазимо до тога да је јасно који Вам је циљ. Онај говор Патријарха о породичним вредностима неке је потресао и уздрмао па су се многе невладине организације које подржавају еуро прајд огласиле и уротиле на једну чисту ствар као што је верска настава. Попут Вас. 

Што се ордења тиче рећи ћу Вам то да се СПЦ труди да од свих наших „непријатеља“ направи пријатеље и прекине сваку врсту непријатељства, не заборављајући, али нудећи руку. А то је баш супротно од Ваших изјава да ми стварамо непријатељства. То је принцип нашег мисионарења у свету још од Господа Исуса Христа који нам је рекао да волимо и опраштамо.Тако смо од Савла добили Павла. Ми се трудимо да нађемо макар једну добру ствар код свакога и да га наградимо због тога и мотивишемо, а не да тражимо зло у њима и да их осуђујемо због тога. Ако нађемо неку добру ствар и код Вас, можда и Вас одликујемо! И то није ствар политике већ припадности. Ми изјављујемо тиме да смо сви један тим, без обзира на неке грешке и грехове (Бог ће судити без обзира на ордење и чинове и мени а и свима) и да то требамо и остати упркос неким неслагањима. Ми се политиком не бавимо осим ако политика не крене да се бави нама. 

Не можете очекивати да неко хоће да нам руши храмове, распродаје иконе и мошти Светих, земљу одузима (што се десило СПЦ у Црној Гори а коју тако јако спомињете), а да ми ћутке гледамо то?! Онда нисте реални! Црквена политика се не бави овоземаљским већ небеским, али на овој земљи. Цркви као народу и заједници је потребан простор да се моли, учи, напредује, а то је већ територијална ствар. Ето залажења у политику ако је то уопште то, или је, боље речено, залагање за своја права. Уосталом, и међу политичарима има људи који редовно посећују храмове и Литургију. Ви треба да знате шта су права пошто се залажете за њих, тј. пише вам великим словима у наслову организације коју представљате… А можда мислите да ми немамо никаква права? Што је тек верска дискриминација, а истим тим Уставом прописано је да је забрањено и кажњиво свако изазивање и подстицање верске (између осталих) неравноправности, мржње и нетрпељивости (члан 49). 

Но, хајде да коначно пређемо на ствар. Верска настава и ордење су ето само неки Ваши аргументи напада на Патријарха. Ви, у ствари, отворено речено, ударате по нашем Патријарху због говора који је рекао на молебану испред Храма Светог Саве. Такође прозивате СПЦ да шири мржњу иако је баш у том говору речено да ми не подржавамо никакав вид насиља и мржњу. Дакле, Ваше изјаве су злонамерне и неистините и односе се на појединце али свакако не и на целу СПЦ. Ја се питам да ли сте Ви и колико уопште имали икакав контакт са нашим народом, манастирима свештенством и монаштвом? Ако нисте, него сте ове злонамерне опаске попут „мрачњаштво СПЦ“ донели на основу наслова у појединим таблоидима, онда могу да разумем Ваш бес и лоше речи које вређају сав народ србски који иде у цркву и слави славу, јер су они неодвојиви и ништа мање важан део те исте СПЦ. Исто тако је и Ниче оштро критиковао веру говорећи да је Бог мртав на основу његове мале спознаје лоше стране католичке цркве. Право лице верника никад, нажалост, није  упознао, иначе би сте читали нову химну љубави попут оне од бившег Савла а садашњег Светог апостола Павла. 

Знате ли колико у једној држави има педофила, некрофила, разбојника, лопова, силоватеља, сатаниста, убица, разбојника, наркомана/дилера итд? Хоћете ли заступати њихова права да раде оно шта желе? Где је крај „правима“ људи? Ово није критика већ позив за тражење одговора на заједничко питање које мучи нас људе. Kако то да Америка која важи као најдемократскија земља на планети има у много својих држава смртну казну? 

И Вама смета верска настава у Србији?! Да ли сте учили историју? Да ли знате да је прва школа била у ствари Црква и да су први учитељи били владике и свештеници? Да је Свети Сава, школска слава, први учитељ и просветитељ школства. Хоћете ли тражити да Свети Сава не буде више школска слава? Kако ли је Србија преживела толике муке и ратове и векове а тако су затуцани били и „не секуларни“, док се многим државама крај одавно видео?! 

Верска настава у целој историји наше земље и нације није била само за време комунизма у школама. И она није уведена у школу за време владе Зорана Ђинђића већ је тад враћена у школу. Зашто и тог човека толико мрзите да желите да уништите све што је он са поносом целе нације остварио и направио? 

Ако Ви не схватате значај верске наставе ево ја ћу Вам показати и позивам Вас да се лично видимо и попричамо ван камера и интернет портала, онако како ми то домаћини радимо. Да Вам покажем шта је Србија јер, запамтите, није Београд Србија! Београд је један мали део Србије. Србија је много шири појам него што можете и замислити. Територијална Србија, па планетарна Србија, и на крају небеска Србија. Све те Србије су везане својом Светом Црквом. 

 

Ево пођите са мном у Америку ове године док обилазим наш народ тамо и следеће године у Аустралију, а и на Kосово и Метохију, док обилазим енклаве наших људи, да вам покажем Србију. Питајте све о свим питањима која Вас занимају и видећете једнодушност Србије и њеног народа као и границе те планетарне Србије и тек ћете онда схватити говор Његове Светости Патријарха Српског господина Порфирија. Језик српске љубави и домаћинства! Језик који не говоре само они који нису Срби (без обзира на веру). Зато се и питам – и ја али и цела Србија, којим језиком Ви причате или боље речено коме дугујете ваш језик?! 

А што се тиче бројних скандала у СПЦ – ах, па то није ништа ново и биће их још. Где год је човек ту је и слабост. Ми нисмо нека организација, (као она у којој сте Ви) нити установа, већ живи организам који нажалост понекад има и своје вирусе и проблеме са којима се боримо на своје начине. Некад је за неки вирус потребно више времена и јаче дозе лекова, али ако стоји дуже не значи да се са њим не боримо. У прилог овоме што вам причам је и Свето Писмо – надам се да знате шта је то? То је књига од постања света па до откровења. 

За Христовим столом је седео Јуда! Онај који је био део не Његове организације већ део Његовог срца. И тај Јуда га је издао на крају. Петар га се одрекао, већина апостола побегла кад су га ухапсили. Да ли ћете можда довести у питање Исуса Христа и хришћанство?! Будите пажљиви са тим изјавама… Издајица и промашаја и грешника је увек било и биће, али се ми молимо (такви какви смо) за све Јуде у нашим животима као што се молимо и за Вас. Али како год, то све нема везе са верском наставом! Хоћемо ли можда због испадица неких наставника физике укинути тај предмет у школи? 

 

Ово Вам кажем у своје лично име и као родитељ троје деце школараца који похађају часове веронауке а и као пуноправни грађанин ове наше заједничке Србије! Ако сте заиста добронамерни у жељи да учините нашу земљу бољом за живот наше деце онда нам помозите у томе, а не по интернету да скупљате петиције, јер у супротном, ако ја почнем да скупљам петиције по интернету за рецимо укидање мостова у Финској, јер људи треба да пливају и да је то добро за њихово здравље, онда ће остати без мостова јер могу скупити врло лако пар стотина хиљада потписа и изузетно битних личности ако је то начин!  Јер, видите, СПЦ је мост и то духовни који је подједнако важан за очување нашег народа који Ви упорно, не бирајући речи, покушавате да срушите и поделите и дестабилизујете нашу земљу и народ који ту живи! 

Та СПЦ има своју народну кухињу у којој бесплатно дели храну потребитима о чијим правима се једино ми бринемо. Да не спомињем енклаве на КиМ и народ србски који није напустила једино СПЦ а сви остали су им окренули леђа и праве се да не постоје.Тако је наша Црква у тешко време водила народ кроз историју али ће га водити и кроз будућност! 

Нека би нас Господ све научио да се заједно боримо за оно што је исправно и да све што радимо буде у име љубави а не интереса. Жељно ишчекујем сусрет са Вама и ако сте заиста расположени за обилазак Србије са мном. 

Ваш отац Предраг. 

 

24 Komentari

 1. Maрина

  ponosna sam!
  samo jako! Jako, ali s ljubavlju! 😉

  Odgovori
 2. Никола

  Свака част на одговору. Сви да станемо у одбрану Веронауке.

  Odgovori
  • Ведран

   Апсолутно се слажем и подржавам.

 3. Petra

  Pozdrav svima koji čitaju, ja bih lično samo pitala zašto se oko vjeronauke uopšte polemiše? Ima da je ima u školama i tačka, kao i ovdje u (Austriji)! Šta je tu sporno? Ko odlučuje o tom? Šta je s nama? Crkva nas samo spasiti može i GOSPOD🙏

  Odgovori
  • Milena Beigrad

   Svaka rec je na prsvom mestu borimo se za zdravu Srbiju

 4. janko

  само једна реч БРАВО

  Odgovori
 5. Nikola

  nemaju pravo da nam uklanju veronauku iz skole dace bog da veronauka ostane u skolama❤️🙏❤️❤️

  Odgovori
 6. Tamara Miloš i Arsenije Stefan

  VOLIM TE 🥰 DOOOO OSTROGAAAAA🥰🥰🥰🥰HROSTOS VASKRSE!!!!!!!

  Odgovori
 7. Анонимни

  Један је наш отац Предраг,благо нама 💕

  Odgovori
 8. Suzana

  Bravo,svaka cast oce,sve ste lepo napisili ali za pismene ljude!ili za ljude koji razumu,ali nazalost ti sto treba nerazumu,tj nezele da razumu,ali uporni pobedjuju uz boziju pomoc,,hvala vama !

  Odgovori
 9. Истина и само истина

  СЛАВА БОГУ,… љубављу се покорава непријатељ, а то отац Пеђа свакодневно показује делом, па што не би и одговорио онако како у срцу осећа…

  Odgovori
 10. Slobodan Milovanovic

  Sve je to lepo Oce Pedja. Svaka rec Vam je na mestu. Međutim, gluvom pričati, slepom napisati i i od nemog tražiti odgovor-uzaludan je posao… ali… ostaje nam da se nadamo da će gluv ponovo čuti, da će slep progledati, da će nem progovoriti…Gospod neka Vam je u pomoći na Vašem putu Oce Pedja…

  Odgovori
 11. Ана

  Напад на све српско, и на крају и цркву, као последњи и најјачи стуб одбране. Не схватају да се против Бога не може…

  Odgovori
 12. Сања

  Ви сте наше светло на крају тунела.

  Odgovori
  • Вера

   СВАКА ВАМ ЧАСТ о.ПЕЂА НА ОВОМ ДИВНОМ ОДГОВОРУ. НЕКА НАС СВЕ ДРАГИ БОГ САЧУВА ОД ОВАКВИХ НЕВЕРНИКА.

  • Sandra

   Bravo oce Peda..ponosna sam sto Vas licno poznajem.Svaka rec vam je na mestu.

 13. ZORICA CVETKOVIĆ

  ,SVE DA UNIŠTE,ALI BOG NEĆE IM DOZVOLITI. JAKA JE TO BORBA.IZBORIĆETE SE.AMIN.

  Odgovori
 14. Горан

  Хвала Вач оче на овом одговору. Ухх некако ми лакше сад иако знам да пола од овога неће ни разумети. Несмемо да ћутимо. Ово је одговор мислим у име свих нас који себе зовемо Хришћанима. Ћераћемо се још. Христос по среди нас!

  Odgovori
 15. Драган

  За такве речи дотичну персону треба затворити у апсану,па нека тамо кевће у подржава те који га плаћају.Верска настава је стуб вере и учења о њој.Без ње смо нико и ништа а то хоће да направе од нас.Само су се прерачунали,то им неће поћу за руком,тако нам Бог помого и нико нам ништа а не мого.

  Odgovori
 16. Svetlana

  Veronauka treba da bude na prvom mestu pa ostali predmeti i da je obavezan ,da se deca od malih nogu nauče da znaju sta su prave vrednosti u ovozemaljskom zivotu!!! Ocu Predragu pohvala i da ima sto vise istomisljenika

  Odgovori
 17. Tandi Zora

  Iz vašeg Božjom ljubavlju obojenog odgovora, shvatila sam šta muči tog mučenika.
  Nedostatak osećanja pripadnosti i potreba da se istakne bilo čime pa i neistinom

  Odgovori
 18. snežana

  Hvala vam oče na ovim divnim rečima . Niko nema prava da menja našu istoriju pa ni dotična persona . Mi živimo u Srbiji ,i naša deca treba da uče veronauku .Hvala Bogu što nam je podario divnog patrijarha Porfirija i njegove sledbenike .

  Odgovori
 19. Luka Radin

  Ja ne znam oče Pedja kako da Vam se zahvalim što sve ovo radite. Vi ste prumer kakav sveštenik treba da se bude. Hvala Vam za sve. Predobar je Hristos u Vama. Bog Vam svako dobro dao.☦️❤️

  Odgovori
 20. Lacković Milka

  Oče Peđa, Bog vas blagoslovio! Slava Bogu i hvala što imamo vas! Hristovog vojnika! Na mnogaja ljeta!
  Hristos Vaskrese, Vaistinu Vaskrese!

  Odgovori

Prosledi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *