Отац Предраг Поповић

Мобилна апликација

Ваши омиљени текстови од сада и на Google Play и App Store-уПочетна

Ко је отац Предраг Поповић?

Духовни текстови

Новости и обавештења

Беседе

Донације

„Halloween“ илити Ноћ вештица!

Ноћ смицалица, учешће у костимираним забавама, резбарење бундева, игре прорицања, посете уклетим атракцијама, гледање хорор филмова и причање страшних прича…

Ноћ вештица или „Halloween“, прославља се сваког 31. октобра, и то је национални фестивал у Америци, са тенденцијом ширења и на нашим просторима. А да ли је овај магијски ритуал који је потекао из келтске културе  само један вид забаве за младе ( и не само младе), или нешто друго?

Ево шта је о овом Свети владика Николај Велимировић говорио:

„Као Православни Хришћани дужни смо да пажљиво испитујемо сваки облик нашег бављења световним стварима, укључујући разне забаве, празновања, обичаје и да добро размотримо да ли је наше учествовање у тим световним стварима и ванцрквеним активностима у сагласју са нашом Светом православном вером или није.

На празник „Halloween“ деца у школама увелико цртају бундеве, вештице и слепе мишеве, родитељи размишљају како да набаве или сашију идеални костим у којем ће њихова деца ићи по кућама и тражити слаткише „плашећи“ комшије, из излога нам се кезе и цере ликови вампира, вукодлака и разних демона, који понекад изгледају „симпатично“ – шаљиво, а понекад узнемирујуће. Многи ће од нас пристати да поведу своју децу увече 31. октобра, кад зађе сунце, иако нам је тај обичај потпуно стран и у најмању руку чудан.

Многи ће, у жељи да се њихова деца не разликују од осталих, учествовати у овом празнику, правдајући се да је све то само забава за децу и да ту нема никаквог дубљег значења.

А ево шта је заправо позадина празника „Halloween“:

Овај обичај има своје порекло међу паганским келтским народима у Ирској, Британији и северној Француској. Они су веровали да се живот рађа из смрти, па су за почетак своје нове године узимали крај јесени, кад природа умире и када, према њиховом веровању, почиње време мрака, распадања и смрти. Тога дана су гасили ватру на својим домаћим огњиштима и свуда је владао мрак.

Према паганском келтском предању, душе умрлих би потпуно припале власти бога Самхаина, кнеза смрти, кога је ваљало умилостивити жртвоприношењем на дан нове године, а Самхаин би дозвољавао да тога дана душе умрлих посећују домове својих породица. Отуда обичај „маскирања“ у костуре, духове, вештице и демоне. На тај начин би живи ступали у „мистичну“ заједницу са умрлима, кроз чин подражавања мртвих и тумарања по мраку. Према веровању, душе мртвих које би долазиле у „посету“ биле су изнурене глађу и молиле су за храну, па их је ваљало нахранити – отуда обичај звани „trick or treating“. Уколико неко од живих не би угостио (treat) душе умрлих, стигла бих их освета (trick) бога Самхаина.

У време када су ови народи примили Хришћанство и када су заиста били Православни, тадашња Црква је установила празник „Свих Светих“ 1. новембра (на истоку се тај празник слави другог датума) управо да би се истребио овај окултистички обичај, а ноћ уочи празника Свих Светих („All Hallows Eve“) служило се свеноћно бдење. Међутим, они који су остали у паганству и окултизму реаговали су тако што су појачали своје опасне ритуале, тако да је ноћ уочи Хришћанског празника постала ноћ вештица, враџбина, призивања злих духова и демона и других окултистичких радњи.

Чак је долазило и до крађе и скрнављења свештених предмета. Тако је пропао покушај западне цркве да се супротстави овом паганском обичају.

Овде је само укратко објашњено порекло и значење празника „Halloween“.

Јасно је да ми, Православни Хришћани не можемо и не смемо учествовати у оваквој идолопоклоничкој светковини на било ком нивоу (макар то била „само“ забава за децу), јер то директно представља одрицање од нашег Господа и наше свете Православне вере. Јер, ако пристанемо да своју децу „маскирамо“ и пустимо их да иду по мраку и моле за слаткише, ми тиме својевољно пристајемо на заједницу са мртвима, чији бог није келтско божанство Самхаин, већ сам Сотона, кнез зла, а слаткиши (treats) које буду добили неће представљати безазлени поклон деци, већ принос самоме ђаволу. Подсетимо се само да су наши преци, Хришћани из најранијих векова, пре бирали телесну смрт у најгорим мукама него што би пристали да принесу жртву идолима и тиме се одрекну Христа Бога нашег, који нам је заповедио: „Немој имати других богова осим Мене“.

У данашњем духовно убогаљеном свету влада тешка чамотиња и лењост, при чему је лако убедити готово свакога да је порекло оваквих празника безначајно и да је „Halloween“ обична, безазлена забава (fun).

Иза овакве тврдње налази се атеизам, удаљавање од вере и својих коренова, негација постојања како Бога тако и ђавола. Наша Света Црква нас учи да је једино Бог судија свим нашим делима, а да нашим делима служимо или Господу, или Сотони, те да нико не може служити два господара.

Зато, уместо да „угасимо ватру на домаћем огњишту“, тога дана упалимо кандило пред славском иконом, помолимо се Господу, да нам пода храбрости да будемо и останемо другачији, да нас обдари снагом да устрајемо на Његовом путу и да нас избави од Лукавога.“

Свети Николај Жички и Охридски

5 Komentari

 1. Aleksandra

  Слажем се! У Немачкој живим и ту је потпуно прихваћен празник. Како да убедим мужа који је крштени католик али није у вери да наше дете то не треба да ради иако многа деца у школама то раде? Како да утичем на тај систем који увлачи децу у тако нешто? Ако забраним да дете то ради, биће дескриминисано од друге деце, а ја као родитељ осуђена од других родитеља и наставника. И како са тим изаћи на крај? Ја се молим стално, да мој муж макар увидисве страхоте данашњице, да макар са њим имам заједничку одлуку…

  Odgovori
  • Zivka Filipovic

   I ja imam problem ,moja deca zive u Nemackoj, gde je to normalno, molim Boga da se urazume , jer nisu svesni sta to predstavlja i koliko je opasno i protiv nase vere.

  • Marija

   Aleksanda budi hrabra moli se za muza da nemas svadu u kuci .
   A u skoli budi jaka i cvrsta bez kolebanja da bi zastitila svoje dete za decu sve dajemo .
   Ja isto zivim na zapadu i moja cerka i dvoje kumcadi je trebalo da ucestvuje u tim glupostima ,otisla sam u skolu i jasno i glasno rekla i Direktorici skole i nastavnicima da ja nesmem dozvoliti mojoj deci da ucestvuju u tome da je to za nas IZRUGIVANJE NASIH POKOJNIKA.
   Veruj primili su to bez pobune .
   Mi samo moramo da zauzmemo jasan stav i kraj.
   Cvrsto odlucno bez kolebanja

 2. Milica Gajić✝️

  To je vrlo tačno,mada nisam znala pozadinu tog glupog ,, halloweena“

  Odgovori
 3. Milica Gajić✝️

  Ne znam uopšte ljudima ideja da ,,slave“ veštice kad nam obe nisu donosile ništa dobro🧹

  Odgovori

Prosledi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *