Отац Предраг Поповић

Мобилна апликација

Ваши омиљени текстови од сада и на Google Play и App Store-уПочетна

Ко је отац Предраг Поповић?

Духовни текстови

Новости и обавештења

Беседе

Донације

Беседа на празник Светог Василија

Христос васкрсе!

Владика Василије је мртав. То је судбина или живот сваког од нас. Но, онај који живи у Христу не умире никада, него живи вавек!

Владику Василија мртвог Господ прослави и постави га као светог, а свети, поготово тај “свети” – не умире никад! Живљи је него кад је жив био! И моћнији него кад је жив био!

Каже наш патријарх Павле да је човек јачи мртав него нечовек жив, а шта човека чини човеком ако не Господ наш Исус Христос?!

Није случајно данашње Јеванђеље, где “Христос стаде на месту равном и многи долазаше и многи спасење налажаше, и многи се исцељиваху од разних болести”. Није ли један од амбасадора његових Свети Василије Острошки, који ће данас да угости на десетине хиљада људи, и сваки од њих ће желети да га се дотакне?

А његова порука свима њима и свима нама биће иста ова: “Благо вама сиромашнима јер је ваше царство Божије”. Дакле, не трудимо се да се обогатимо ни са чим другим осим Богом. Зато реч “богат” у себи има “Бог”, све остало је прашина…

“Благо вама који сте гладни јер ћете се наситити”! Хлеба и воде нико се наситио није, до једнога хлеба, а то је Тело Христово које се даје свима нама на Светој Литургији. Њиме ако се наситимо наситили смо душе своје, а тело прати.

“Благо вама који плачете јер ћете се насмејати”. И Господ је плакао и ми плачемо и плакаћемо, али кроз коначни порођај и рођење живота мајке која у мукама и у сузама дете рађа, као и ми што рађамо као Адам плод из земље с муком и опекотинама и жуљевима и своју децу дижемо кроз живот са муком, Господ нам обећава кроз свете своје и кроз овај свет и живот и кроз васкрсење своје – да ћемо се утешити! Да су те сузе само краткотрајне…

Па кад се сетимо многих наших нервоза, секирација, плача, и вратимо се уназад насмејемо се и кажемо: “Како смо глупи били па се нервирали за којешта”. Е па, можда је овај тренутак то “којешта”. А увек ће бити “којешта” ако је за Бога и уз Бога. Јер, хвала Богу ако страдамо у име Његово, а не у име своје глупости.

И на крају, порука за многе, поготово за “Христове” у овоме свету: “Благо вама када вас људи омрзну, и када вас одбаце и осрамоте и разгласе име ваше као зло због Сина човечијег. Радујте се у онај дан, играјте, јер велика је ваша награда на небу”.

А ми, када нам се име спомиње, кад нас неко оклевета, осрамоти – плачемо и погнемо главу доле, уместо да тада заплачемо од радости, да се затресемо у Духу и да кажемо: “Хвала ти Господе, хвала Ти на страдању јер нас је и овај период научио да нема Васкрсења без Голготе, да нема живота без страдања, да нема спасења без страдања”.

Нека би нас Свети Василије укрепљавао у све дане живота нашег, нека би благослов његов био на свима нама.

Зато још једном, и у име његово и у име свих светих и нас свештеника: ХРИСТОС ВАСКРСЕ!

У Великој Плани, 12. маја 2021.

0 коментара

Prosledi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *