Отац Предраг Поповић

Мобилна апликација

Ваши омиљени текстови од сада и на Google Play и App Store-уПочетна

Ко је отац Предраг Поповић?

Духовни текстови

Новости и обавештења

Беседе

Донације

Патријарх Порфирије: Да људски животи буду изнад свих интереса!

Након што су јуче приштинске власти забраниле улазак на Косово и Метохију поглавару СПЦ, данас су у Патријаршији разговарали Патријарх Порфирије и председник Србије, Александар Вучић. У свом обраћању јавности након овог састанка, Патријарх је казао:

Тамо је ситуација заиста веома озбиљна и тензије су досегле тачку из које могу да се отворе у путеве које нико од нас не жели. Ја наравно немам много тога што бих рекао, а посебно после јучерашњег дана који је за мене био истински тужан, али и за нашу браћу у сестре на Косову и Метохији, за наше монахиње и монахе који су са радошћу ишчекивали да поглавар дође у оквиру својих програма у Пећку патријаршију, да се са њима помоли Богу за све наше људе којима ни мало није лако. Сигурна је чињеница да само ми између себе, својим напорима можемо боље разумети једни друге. Вековима на КиМ живе заједно Срби и Албанци. Срби су на Косову и Метохији петнаест векова, са Албанцима живе заједно пет векова. Ако постоји добра воља може се наћи пут у заједнички живот.

Патријар српски је казао да је Пећка патријаршија за нас оно што је Ватикан за Католичку цркву.

– Замислите да неко без икаквог разлога, са неким комичним објашњењим, забрани папи да дође у Ватикан. Читав свет би устао на ноге. Покушао сам и јуче у неким директним контактима да таква једна бесмислена забрана буде уклоњена. Апелујем на оне за које мислим да сигурно могу да утичу на оне који у Приштини доносе одлуке, да се одлука промени.

Такође је поручио да морамо учинити све да се по сваку цену сачува мир.

– Молио сам лично и председника и читаву владу да учине све да се сачува мир, да не дође до оружаних сукоба. У исто време, то молим и оне који имају власт у Приштини, али и велике силе, важне институције у центрима моћи, да и они дају све од себе да помогну да се сачува мир и да људски животи буду интерес већи од сваког интереса. Молим се Богу да Он својом љубављу дотакне и умове и срца свих људи, нарочито оних који живе на Косовуи Метохији. Да Бог да мира између Албанаца и Срба. Да нам Божић буде дан радости, мира и љубави. Нека нам највећа цена буде сваки људски живот. Нека вас све Господ благослови – рекао је Патријарх српски Порфирије.

Ј.П.

0 коментара

Prosledi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *