Отац Предраг Поповић

Мобилна апликација

Ваши омиљени текстови од сада и на Google Play и App Store-уПочетна

Ко је отац Предраг Поповић?

Духовни текстови

Новости и обавештења

Беседе

Донације

Незнање је велико!

А чега се будала поноси паметан се стиди. Но изгледа да је стида све мање…

Да пробам што краће да вам објасним неке ствари које, додуше, донекле већ и знате:
Већина људи нису то што причају да јесу и зато је њихово знање о многим стварима површно. Кад кажете да сте верник онда то изучавате, идете на богослужења и разговарате са духовним људима – једном речју: учимо! Но, људи причају да то јесу али им је учење заостало или потпуно изостаје.

Један човек из села поред Плане је као дечак отишао у богословију (без претходног учења и редовног одласка на богослужења), био је једно полугодиште, исписао се и вратио кући саблажњен. Саблазнило га је кад је видео у току Великог поста да се клечи у цркви. Вратио се у село и свима пренео да богословије уводе клечање као муслимани и, што је најгоре, у његову изјаву се није сумњало, јер је и њихово незнање исто велико.

И дан данас је остало у том селу да неки попови заврше богословију „нашу“, а неки „муслиманску“! Ко ће њима објашњавати да се у току поста клечи кад се чита молитва Светог Јефрема Сириног и да је то клечање још из Старог завета и да га упражњавају и римокатолици, и у исламу и у јудаизму па и у православљу. Вероватно би се саблазнили да су чули да је Свети Сава клечао, а такође и краљеви кад су се молили.

Ових дана је било Богојављање. Моју слику са цистерне људи по граду деле и смеју се. Питају ме зашто сам се пењао? Е сад, то питају они који НИКАД нису били у цркви на Богојављање па не знају да треба да се освети та вода, а како другачије да је осветиш ако се не попнеш на цистерну. Тако смо радили деценијама уназад, а разлог што сам се ја пењао је тај што сам по годинама био најмлађи.

Колико је људи било који нису дошли на Литургију него само да захвате воде и оду кући! Сећам се кад сам био ђакон у Свилајнцу да су људи испразнили базен са водом док је трајала Литургија. Кад смо ми пред крај изашли да осветимо воду видели смо да је базен празан јер су људи захватали воду и однели је кући иако још није била освећена! Тако су и овде многи људи захватали воду и пре освећења. Зато смо ове године ставили човека да брани људима да точе док се вода не освети.

Са цистерне сам имао бољи поглед па сам видео да је бар двадесетак људи пушило цигаре у порти чекајући да поп „одради своје“ па да носе воду кући. На молитву са цигарама у устима!

Многе жене доносиле су балоне за воду, а знам да су их врачаре послале да им донесу воде да могу да бајају! Такође је неко „лупио“ да у флашу треба ставити босиљак или свећицу и сви људи су имали у флашама свећице. А да не заборавим да напоменем да се на Богојављање замишља жеља која се „сигурно остварује“ 😒😑‼️

Кад смо код Богојављања – круже клипови како се у разним местима освећује водица и плива за Часни крст, па се наш народ исмева празнику и обичајима, и то СВОЈИМ!

Да мало боље учимо, разумели би шта представља празник Богојављања и не би се смејали. Дакле, на дан ХРИСТОВОГ КРШТЕЊА сви који дођу у цркву би требало да буду у води! И свештеници и народ. Али пошто је то немогуће свима и свуда онда се импровизује, па тако Грци и Руси поливају народ водом на тај празник, некад великим букетима босиљка, а некад и цревима за воду.

Познато је исмејавање прскања народа од стране Грчких и Руских свештеника. Смејемо се свом незнању! Тамо где нема реке негде је постављен базен (видео из Бугарске цркве) у који скачу момци, тиме показујући погружавање као умирање старог Адама и навршавање Старог завета и израњање из воде као рађање новог Адама, тј. Христа у Новом завету.

Потапањем и мокрењем на тај дан ми суделујемо и сједињујемо се са тим догађајем и потврђујемо Свету Тројицу као jедног Бога! Јер се тај дан јавио Бог као Света Тројица – Отац (глас са неба који каже: „Ово је Син мој љубљени који је по мојој вољи“), Син, тј. Исус Христос и Свети Дух у виду белог голуба који слеће на главу Исусову да не би окупљени помислили да се тај глас односи на Јована Крститеља! Дакле, један Бог у три лица – Света Тројица.

И томе се смејемо кад говоримо да Исус није Бог…

Сећате се мог предавања у Тексасу када сам рекао да сам једног старијег човека затекао како на Велики петак једе месо и слуша музику, а ја га опоменем и кажем му да је на тај дан убијен Исус и да је то најтужнији дан, а он ми одговори: „Бог душу да му прости“? Знате ли колико је било коментара типа „лепо човек рекао!“, „Исус није Бог, добро је рекао!“ итд.

Дакле, смејемо се свом незнању.

У многим местима се након Литургије и освећивање воде народу да вода који је ту био и после се склања, а код нас буде цео дан па људи и не дођу на Литургију него само по воду. А тек је питање како и кад народ употребљава воду и шта ради са старом водом?!

Десило ми се и да сам за славу светио воду у једној кући и све је било како треба и кад сам излазио жена узме воду и проспе је у траву на моје очи. Упитам је што је то урадила, а она ми каже да у том селу сви то раде, само је она то урадила да сам ја видео. Питах људе по селу и сви су ми рекли да то мање више раде сви. Онда сам их учио да пију воду и месе славски колач са њом, да је не просипају. „Па што сам ја осветио и долазио да би ви просули?“, упитам, а жена ми каже: „Па да крст уђе у кућу!“

Дакле, нема ту краја расправи а и незнању.

Да не заборавим да се водица за славу свети само до дванаест часова, да би „ишло у напредак“, и тако свештеници у мом крају дођу у 12:05 а они му кажу; „Попе, закаснио си! Прошло подне!“ И не приме га већ га врате.

Баш ето овде у мом крају важи веровање да се деца не смеју крстити на парну годину. А баш на Богојављање ми славимо Христово крштење, а Он се крстио са 30 година, што је парна година. Па како смо ми онда Хришћани?!  Верујте ми кад вам кажем да се овде ретко ко усуди крстити дете на парну годину! Не ваља се!

И ето, све то им није чудно, али поп на цистерни или попови да клече или се прскају водицом, то је урнебесно!

Ово вам све говорим ради тога да коначно разумете откуд ти силни народни обичаји у народу који народ ни сам не разуме. Па од њиховог незнања! И слепо ће се држати тога без обзира што их не разумеју и поред тога што им ја објашњавам.

Ако ништа друго, ето од вас пар десетина хиљада што вас је овде, већина неће прочитати текст јер ће прво прелистати па видети да је текст дугачак и само ће ставити срце или ни то. Али ви који одвојите време да прочитате, кад сам га ја већ одвојио да напишем текст, немојте кад видите нешто што не разумете одмах да кренете у смех и шеровање, већ прво изучите и питајте, па тек онда се смејте ако је то океј.

И ако вам свештеник каже и објасни, послушајте га.

Одужих га… Ал` ето, читајте на рате…

46 Komentari

 1. Михајло

  Свака вам част оче и брате.
  Свака вам је као Његошева.

  Odgovori
 2. Marina

  Čitala u komadu ko će na rate.
  Svaka čast oče,Bog Vam dobro dao, iskušenja velika a narod sve ludji.

  Odgovori
  • Jelena

   Bravo, e neka ste rekli, pa ko je pametan pročitaće.

  • Jasmina Lukić

   Хвала најлепше, оче Пеђа. Увек нешто ново научимо, чак и кад мислимо да знамо прилично.
   Велико је задовољство и благодат Божја што вас имамо за учитеља живота.

  • Анонимни

   Sve lepo I tacno objasnjeno,I uvek ucimo,npr.ovde svestenik nije objasnio sta da radimo sa „starom“,bogojavljenskom vodicom,ja sam saznala da se moze sjediniti sa novom,nikad ne moze da se pokvari I neogranicen rok trajanja,ogradjujem se I izvinjavam ako sam pogresno obavestena.Slava Bogu

 3. neznanje je blaga rec

  jadan ovaj narod i mi sa njim…
  kolekitivna odgovornost jos iz SZ postoji, a kad vidimo sa kim zivimo, samo da molimo Boga da nam se svima smiluje…
  A za cisternu- svako vidi svojim ocima, ja sam videla apostola. Mojoj okoliini bio mio i radostan prizor. Sve je do duše.

  Odgovori
 4. Lacković Milka

  Slava Bogu I hvala za sve! Oče Peđa, veliko vam hvala, što se trudite, što spašavate duše naše, treba da nas kritikujete, da vičete bez prestanka, da nas učite našoj veri, pravoj veri Pravoslavnoj! Svako dobro od Gospoda!

  Odgovori
 5. Tomislav

  Poucno i hvala na pouci

  Odgovori
 6. Emina

  Hvala Gospodu na vama, da opomenete i poučite narod.

  Odgovori
  • Snežana

   Oče Peđa. BOG VAS BLAGOSLOVIO ŠTO OVAKO LEPO POUČNO PISMO NAPIŠE I NAS KOJI ZNAMO I KOJI NEZNAMO .

 7. Aleksandar

  Ne rađa se duhovnik kao vi,svakom ovozemaljskom svešteniku pa i za vas se molimo koliko i vi za naš narod pravoslavni
  .
  Hvala vam što postojite vi i svo sveštenstvo bez vas nema pouke i propovedi Božije..

  Odgovori
  • Реља

   До краја!

   Хвала!

 8. Анонимни

  Vera dolazi slusanjem, ko slusa ucice i naucice i znace, a vera je da se po veri i zivi, da se po veri slusa, da se po veri ljubav daruje, postuju bliznji, da se sa verom molimo, da sa verom volimo, da sa verom slusamo svestenike nase, da sa verom citamo pouke svetih otaca, da sa verom ustajemo i odlazimo na spavanje. Pravo govori otac Pregrag, trebati osetiti rec njegovu tu je milost Gospodnja, a liturgija je predukus buduceg zivota koji ce biti vecan u Gospodu Isusu, tako i vera treba ostati vecna, da vecno gori ko neugasiva vatra u srcima nasim, ja znam, jer sam isceljena, po veri mojoj bilo mi je dato da budem isceljena. Zivite S VEROM U BOGA. I Klanjajte se, i Isus se poklonio kad se svom Ocu molio, i klecao. Da zivite, s verom u Boga, evo ja cu prva na kolena pasti.

  Odgovori
  • Биљана

   Браво оче Предраже.
   Бог вам здравља дао🙏💜

  • Жељко

   Помаже Бог драги Оче и благословите!
   Бог се јави!!!
   Не бих да коментаришем друге.
   Нека Вас Господ милује и дарује снагу у свему што радите у име Господње.
   Ни ђаци у школи не знају све па и даље школе завршавају.
   Свако добро од Господа Бога Вама и вашим најмилијима.
   Живели!

 9. Истина И само Истина

  Богу хвала, оче Пеђа на вашем залагању да просвећујете, освећујете и на крају биће и оних које ће Господ посветити… Била, сам на једној сахрани прекјуче, обичаји су битнији од суштине… Заиста је веће сујеверје од вере, но, ваш труд ће Господ наградити!
  Има оних којима сака ваша реч допре до срца и који се труде да свој живот живе науком којом нас је Богочовек упутио… Животом Христа Спаситеља!

  Odgovori
 10. Anastasija

  Istina oce,i ja sam bila u crkvi na Bogojavljane i na liturgiji ,a ljudi su dolazili samo po vodu i odlazili nisu svi prisustvovali liturgiji

  Odgovori
 11. Darko Kondić

  HRISTOS VASKRSE Oče Pedja, POMAŽE BOG! Dijagnoza stanja duha i svesti… Od sela do sela, od tarabe do tarabe. Kod mene u Novom Sadu sam čuo da ne postoji Bižoćna liturgija u 9.00 samo u 5.00 ujutro taj dan… Ljudi su zgroženi za dve liturgije u jednom danu… Na Klisi su ove godine zapalili dva šlepera auto guma za badnje veče,pucalo se po gradu kao da sutra ne postoji… Ako Vam nije problem, pišite i prosvetlite nas u vezi velikih praznika. HRISTOS SE RODI

  Odgovori
  • Rakić Nataša

   Pomaže Bog oče . Vi ste duhovnik ..produhovljuhute nas na lep poučan način .Ne štedite sebe i dajete sve od sebe. Hvala Bogu .

 12. Vlada

  Zivi i zdravi nsm bili jos dugo dugo. Treba ovsj narod uciti , uciti i samo uciti sto vise. Ovo sto vi radite treba svaki svestenik u svojoj parohiji da ponavlja… Nazalost jako ih je malo koji uopste i pokusavaju narod da nauce nego se poistovete sa tim istim narodom i tim narodnim „valja se “ ne valja se “ obicajima…
  Vama OCE HVALA DO NEBA.

  Odgovori
  • Irena

   Divno vas je i slušati i čitati…u jednom dahu. Hvala Vam na izdvojenom vremenu i svim ovim saznanjima o neznanjima.

 13. Aleksandra

  I u mom selu se Bogojavljanska voda prosipa u travu ili cveće. 😭
  Hvala Oče Peđa!

  Odgovori
  • Ana

   Hvala na ovom veoma poučnom tekstu iz koga se mnogo da naučiti i koji nas na dalje učenje tera. Treba da se postidimo pred svojim neznanjem i da u tišini ispravljamo sve pogrešno što smo radili. Da srušimo temelje onog „tako se valja“ i da podignemo nove ispravne. Svako dobro od Gospoda i hvala za sve što radite.

 14. Marijana Stamatović

  nisam stvarno znala da toliko ide daleko to sujevjerje, stvarno se naježim kad pročitah da osvećenu vodu prospu, joj tegobe ove naše duhovne, ima li Gospode lijeka? s druge strane hvala Gospodu i hvala našim vrlo vrlo strpljivim ocima za nauk i objašnjenje. 👍👍👏👏💖💖☦☦

  Odgovori
 15. Mara Kovacic

  Sve razumela ,veliko hvala. Drago mi je da postoje takvi sveštenici kao Vi.

  Velini pozdrav🌾🌾

  Odgovori
  • Aleksandra

   Svaka vama čast oče,nastavite da nas poducavate,vase besede su veoma poucne i rado ih slusam i citam!

  • Evica Smederevo

   Svaka čast oče Peđa procitala sam tekst u dahu. Divno je i hvala Gospodu bogu što nam vas je poslao da naš narod prosvetlite. Poučite o našem pravoslavlju i objasnite da svakom bude jasno, šta i kako je ispravno raditi. Želim vam svako dobro kao i vašoj porodici. Nadam se da će se naš narod probuditi i učiti o svojoj veri. Što kažu ceo život se nešto uči i nauči.

 16. Sladjana

  Samo da nam je Bog u srcu i samo to!
  Amin

  Odgovori
 17. Slavica

  Predragi o.Predraze,hvala na vremenu koji ste izdvojili da nam se obratite i hvala na svemu sto cinite da nam priblizite veru, dragoceno je! Divim se vasoj pozrtvovanosti i svim ljudima koji svoj posao rade svim srcem. Trudila sam se i ja 35 godina da svoj posao tako obavljam. Slika sa Bogojavljanja nije me odusevila, objasnili ste, prihvatam jer to ste Vi i vasa zelja da sve uradite pozrtvovano i najbolje sto mozete. Puno Vas pozdravljam!

  Odgovori
 18. Zeljka Batinic

  Hvala Vam oce Pedja trebalo bi biti više sveštenika kao što ste Vi

  Odgovori
 19. Ljubica

  Hristos voskrese
  RADOSTI MOJA

  Odgovori
 20. Dijana

  Svaka rec na mestu oce!Da je vise svestenika kao vi,mnogo bi drugacije sve bilo,bar je to neko moje vidjenje.Veliki pozdrav i Bog vas blagoslovio. ❤️

  Odgovori
 21. Jasmina Mitrović

  E svaka Vam čast na rečima prepunim razumevanja! I ovo – „čitajte na rate“! 😂Dobro je to što uradite nešto čemu bi se ljudi smejali s’namerom ili bez. Pa ih pustite da komentarišu, pa onda date jako dobar argument zašto je to tako. Kao penjanje na cisternu…. Svako dobro.

  Odgovori
 22. Silvija

  Христос се роди
  Нажалост неће да се исправљају него тако радили моји стари и они настављају да исто лоше раде .Нека нам је Бог у помоћ

  Odgovori
 23. Nada

  Oče blagosloveni bili!
  Hvala Bogu što nas učite i savetujete!
  Blago vašim parohijanima koji vas slušaju i imaju čast da se duhovno uzdižu vašim rečima!
  da nam budete zdravi i dugo poživite!
  Ko ima uši neka čuje!
  Amin

  Odgovori
 24. Marija

  Jedva cekam da vam izadje knjiga da je procitam. Tekstovi su vam predivni i poucni. Hvala vam ❤️

  Odgovori
 25. Katarina

  Srećni su vaši parohijani što vas imaju. Nazalost,postoje sveštenici koji su samo „zaposleni“ u Božijem hramu.
  Svaka vaša objava je zlata vredna. ❤️

  Odgovori
 26. Nevena

  Pročitah do kraja i veliko hvala na svakoj napisanoj riječi.

  Odgovori
 27. Тијана Ристић

  Хвала оче!
  Бог благословио Вас и Вашу породицу и свако добро вам дао!❤️

  Odgovori
 28. Никола Чабаркапа

  Све јасно оче Пеђо, Бог вам узвратио највећим добром…❤️

  Odgovori
 29. Lepa

  Samo vi učite i pričajte biće rezultata sigurno…Kad te babe uhvate u vrtlog običaja i pravila, svega a vjere ni u tragovima, na kraju ne znaš ni kako se zoveš ..

  Odgovori
 30. Stefanija

  Hvala Bogu sto postojite, oce Pedza ❤️

  Odgovori
 31. Jasmina

  Hvala oče na lekciji. Tužno je što naš narod nije upućen i naučen…mnogoo je razloga za to,ali nema opravdanja ni za koga od nas. Jedni se nisu trudili da nauče i da pitaju, drugi se nisu trudili da znanje narodu prenose…Bog neka oprosti nama grešnima!

  Odgovori

Prosledi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *