Отац Предраг Поповић

Мобилна апликација

Ваши омиљени текстови од сада и на Google Play и App Store-уПочетна

Ко је отац Предраг Поповић?

Духовни текстови

Новости и обавештења

Беседе

Донације

Дужан сам вам и ово рећи…

Од Цвети па до Побусаног понедељка не излази се на гробље нити се дају парастоси. Период око Божића и Васкрса је намењен само за слављење тих празника, а све остало се одлаже до периода који је типик предвидео. На Мали Васкрс, тј. на недељу после Васкрса, се посебно фарбају црвена јаја, која се у понедељак (Побусани понедељак) носе на гробље и стављају код гробова сваком нашем упокојеном. Тиме показујемо да је Васкрс празник живих и да има наде управо у Христовом Васкрсењу и да је оно везано за наше васкрсење у последњи дан!

Има много питања и у  вези фарбања јаја у случају да се неко упокојио. Многи питају да ли се те године фарбају јаја ако је неко умро из те куће. И јаја и славски колач и сви обичаји теку сасвим нормално и несметано! Јутрос смо читали Јеванђеље које каже да је Бог управо Бог живих, а не мртвих. Пред Богом су сви живи!

Живот иде даље добри моји, и ако Бог да да за нама остане неко, они треба и после нас да славе славу и Божић, и Васкрс, и све остале празнике и обичаје везане за њих.

На Васкрс нико не треба да остане код куће. Васкрсење Господње се слави у цркви на Литургији, а не поред ражња или на сплавовима. Уз пост, молитву и исповест, на Васкрс сви треба да су у храмовима на Литургији и да се причесте. Kо ни тад не дође да се причести, без обзира на своје изговоре и обавезе, тај се не може сматрати хришћанином!

У време апостола ако неко не би дошао на три Литургије узастопно сматрао би се некрштен! И био би одлучен од Цркве. Ти канони су и даље актуелни, али због потребе и наше снисходљивости према народу ми смо то практично ублажили колико је год могуће. Али ко се за Васкрс не причести, ни по којем основу се не може назвати хришћанином! Ражањ, музика и весеље иду после тога. Прво Трпеза у олтару, а после трпеза код куће!

И за крај – исповести се углавном обављају до Велике среде, после тога нема исповедања. Тако да – идите на вечерње и јутарње службе и замолите свештеника да вас исповеди ако имате потребе за тим, а човек увек има потребе, а да некад и не зна…

2 Komentari

  1. Михајло

    Богу слава и хвала а вама оче свака част… Све одмерено,тачно и јасно… Нека нам је благословен предстојећи празник над празницима…. поздрав

    Odgovori
  2. Анонимни

    SLAVA BOGU I HVALA ZA SVE, HVALA OCE PEREDRAZE STO NAM UVEK DAJETE DUHOVNE POUKE, AMIN

    Odgovori

Prosledi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *