Отац Предраг Поповић

Мобилна апликација

Ваши омиљени текстови од сада и на Google Play и App Store-уПочетна

Ко је отац Предраг Поповић?

Духовни текстови

Новости и обавештења

Беседе

Донације

Беседа на Јеванђеље о исцељењу дечака с нечистим духом

Све што је радио Син Божији јесте да би показао нама да је Син Божији. Не неки мађионичар, маг, врачар – него Син Божији.

Данашње Јеванђеље, када је отац довео сина у коме је био нечастиви и када Га моли да му помогне, говори о много већим и дубљим стварима него што можемо да претпоставимо.

Апостоли и ко све још је читао молитву да би тај демон изашао, али безуспешно. Видећи Господа где долази, демон га препозна и поче вриштати и падати. А Господ каже: „О роде неверни, докле ћу вас трпети?“. То „роде“ односи се на демонски род, њима се обраћа, не људима као што многи мисле.

Онда каже:“Душе глуви и неми ја ти заповедам: Изађи!“

То је један од најтежих облика ђавоиманости: Када имате човека запоседнутог духом који је нем, а притом и глув. Ја сам се суочио са немим. Поприлично је тешко и годинама се боримо и још није изашао из девојке у коју је ушао. А глув, он и не чује ваше молитве, и зато апостоли нису могли да га истерају.

Управо ту се потврђује да је Христос Бог. На Његову реч је прочуо и демон! Па му каже:“Глуви и неми, изађи, ја ти заповедам!“ И он изађе.

Тај део у Јеванђељу, у коме се каже да се „овај род изгони само постом и молитвом” је убачен накнадно, и вероватно је то урадио неко од светих отаца, кроз искуство Цркве. Дакле, “попе, може молитва?“ ту не игра улогу него Литургија и Христос у нама.

Овде Свето писмо открива многе тајне. Овде говори да се свака нечистота и борба против зла, а и победа, остварује у Цркви.

Кроз Апостол који се данас читао Павле се обраћа народима тог времена и каже: „Времена су зла. Истрајте!“ А Свето писмо каже: „Благо вама када вас прогоне мене ради, јер ће бити велика плата ваша на небесима. Веселите се и радујте се у онај дан.“

Ништа ова данашња времена нису другачија од времена апостола и Христа. Њих су прогонили, наше дедове и очеве су прогонили, и нас прогоне. Па зашто се онда жалимо?

Хвала Богу када имамо коме да изађемо на мегдан. Шта да немамо?! Како би се онда видело ко је ко? Свако време носи своје бреме, а ово је, браћо и сестре, наше бреме и наше време да покажемо ко смо и шта смо. Да покажемо да смо припадници вечнога живота, да нисмо осуђеници на смрт, него причасници живота вечнога.

Нека сте ми живи и здрави и Богом благословени.

Христос васкрсе!

Велика Плана, црква Св. апостола Вартоломеја и Варнаве, 11. април 2021.

0 коментара

Prosledi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *