Отац Предраг Поповић

Мобилна апликација

Ваши омиљени текстови од сада и на Google Play и App Store-уПочетна

Ко је отац Предраг Поповић?

Духовни текстови

Новости и обавештења

Беседе

Донације

„Душа је овде, све је овде…“

„Драги деда Мразе ово писмо је од Маше. Ја желим да нам донесеш све најбоље у нашем животу, ако можеш донеси ми једно паковање фломастера. Воли те твоја Маша.“

Ово писмо пронашла је поред јастука своје деветогодишње ћерке једна мајка, када се касно у ноћ вратила кући, с барикада и исплакала се над њим. Ових дана није ни стигла да поприча са својом децом. Баба брине о унуцима, док се њихови родитељи смењују на положају. Школе не раде, све активности су отказане, играонице и хале закључане.

Недеља. Хладно је. Напетост и стрепња. Људи на једној од барикада ћуте. Дежурају на смену, окупљени око импровизованог шпорета…

„Данас неки спремају славу, али има нас и овде. Гледамо да не изгубимо скроз компас, а бојим се тога после свега што нас сналази. Јутрос нисам могла на Литургију и због тога ми је данашњи дан додатно тежак и дуг“, каже Машина мама, па наставља: „Била сам други разред кад је овде почео рат. Моје дете је трећи. Предуго ово траје, ова зебња и неизвесност. Само да опет рата не буде, и да наша деца то не осете. Треба нам истрајност, стрпљење и да Бог да да наш труд уроди плодом. Ми немамо куд одавде. Душа је овде, све је овде“.

„Деца су нам код куће, мајке овде већ девети дан бране слободу. Једино што нам треба. Слобода и мир. А то се не може купити никаквим новцем. Ноћи дуге, хладне, мрачне. Неизвесне. Појавили су се некакви спискови за „хапшење“, ни не знамо ко је на њима, можда је и наше име ту. Стрепимо шта ће бити сутра, шта ће бити данас, шта се може догодити за пет минута. Живимо и ове дане у нади да ћемо истрајати, и Божјом вољом дочекати боље сутра за нас, за нашу децу, за наш опстанак на нашим просторима. Ту где смо целог свог живота улагали, стварали, борили се. Хвала онима који мисле на нас“, каже једна друга мајка.

Срби на северу Косова девети дан протестују на барикадама, а затворени су и прелази Јариње и Брњак, под контролом косовске полиције. Према наводима РТС-а, мисија КФОР-а још није одговорила на захтев за повратак снага безбедности на Косово.

Протеклу недељу обележио је почетак блокада саобраћајница на северу Косова изазван хапшењима неколицине доскорашњих припадника Косовске полиције српске националности. Како се наводи, сви се терете за нападе на Косовску полицију и наводне „терористичке акте“.

Почетком новембра припадници Косовске полиције српске националности напустили су службу, а то су учинили и сви Срби запослени у јавној администрацији на Косову, незадовољни одлукама власти у Приштини, пре свега због става да Заједница српских општина никада неће бити формирана, иако је она предвиђена раније потписаним Бриселским споразумом.

Позивајући се на одредбе кључног документа Уједињених нација (Резолуцију 1244) власти у Србији у петак су поднеле званичан захтев КФОР-у да дозволи повратак до хиљаду припадника српских снага на север Косова.

Након више инцидената у претходних годину дана  због регистарских таблица, што су Београд и Приштина коначно „решили“  крајем новембра.ови протести Срба почели су након што је Косовска полиција саопштила да су њени припадници били нападнути из ватреног оружја на различитим локацијама у близини језера Газиводе, а полицајци су, како су навели, узвратили ватру у самоодбрани.

Приштинске власти су крајем прошле недеље распоредило полицију у областима са већинским српским становништвом, што је додатно појачало напетости, а Срби са севера Косова су се самоорганизовали и теретним камионима и другим већим возилима блокирали путеве тражећи ослобађање ухапшених сународника, доскорашњих припадника Косовске полиције.

Како су данас пренели медији, на препоруку Kризног штаба, начелник школске управе Иван Запорожац, са директорима основних и средњих школа са севера Kосова, донео је одлуку да се упути захтев локалним самоуправама, да се од понедељка настави извођење наставе за ученике основних школа, а онлајн настава за ученике средњих школа.

Ј. Павловић

(18. децембар 2022.)

5 Komentari

 1. VESNA GORANOIĆ

  Oče Peđa molimo se Gospođu i Sv. Nikoli da pomogne našem narodu u našem Kosovu i Metohiji .Hvala ti oče , znam, osjećam da brineš.Molićemo se sutra na liturgiji za našu braću i sestre. da im bude bolje.Poz. iz Rep.Srpske

  Odgovori
 2. Valentina Baticeli

  Боже чувај наш народ!

  Odgovori
 3. Никола Коларски

  Драги наш Оче Пеђа,постоји ли неки начин да ми,који смо далеко од свега тога,недостојни јер се не жртвујемо као ти људи и деца тамо,помогнемо? Макар у тим малим дечијим жељама…

  Odgovori
  • Ljubica

   Bože čuvaj svu decu, a posebno dečicu na Kosovoi Metohiju koja ove teške dane provode sa babama, dok im se roditelji smenjuju na barikadama. Pozdrav od majke sa Kosova i Metohije, takodje sa barikada 🙏🙏🙏🙏!!!

 4. Данијел

  Нећемо заједницу Српских општина, хоћемо Косово и Метохија као део Срвије у сваком погледу.

  Odgovori

Prosledi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *